Måndagen den 19 juli 2021 valde Curmanska magasinet i Gamla Linköping att ta bort skyltarna med max antal besökare och i samband med det inviga en ny utställning som berättar om historien bakom Folkungavallen. ”Folkungavallen – då, nu och i framtiden”, som namnet antyder, täcker områdets historik, samtid och framtid.
Först möts besökarna av lite historik om både Folkungavallen och Tinnerbäcksbadet. Man får bland annat veta mer om den första skridskobanan, idrottsplatsen och hur kvinnor, för första gången, inkluderades i idrotten i samband med de olympiska spelen 1912.
Utställningens andra del är kanske den mest aktuella för Linköpingsborna. Folkungavallen är inte längre idrottplats utan ett bostadsområde. Badet blir en ny simhall som är tänkt att vara större och mer funktionell. Här får man se planerna på hur den omdebatterade simhallen kommer att se ut. På väggen hänger det en bild på de tre förslagen som diskuteras; park med större badanläggning, ett större parkområde eller ett parkområde med badlandskap.
Tina Karlsson, Museichef, Friluftsmuseet Gamla Linköping, berättar att många simhallar i Sverige byggdes under 60-70-tal och att de ersätts nu då de inte håller dagens krav, men sporthallen kommer att finnas kvar.
– Sporthallen som är mest karaktäristisk för området kommer att finnas kvar för den är skyddad, säger Karlsson.
Vad tycker du ska hända med området?
– Vi har val 2022 och jag tror att politikerna kommer att lyssna på folket. Jag tycker att det ska finnas aktiviteter. I och med att Folkungavallen har försvunnit så finns det ett behov av mer idrottsaktiviteter året runt, säger museichefen.
Samtiden och framtiden går in i varandra i den här utställningen, men det sista delen gestaltar visionen med simhallen och visar på hur den ska bli mer hållbar och anpassad till alla folkgrupper.
Har det kommit mycket folk till utställningen?
– Det har kommit ganska mycket folk. Vi märker att det har varit stängt och folk är nyfikna. Det brukar komma hundratals människor varje dag när det är högsäsong, säger Karlsson.
Men när vi försöker att prata med besökarna för att fråga de om vad de tycker om Folkungavallen så visar de sig inte vara från Linköping. Ett par tyska turister och flera andra som har kommit från andra delar av Sverige verkar vara majoriteten av besökarna.