Här får långtidsarbetslösa in en fot på arbetsmarknaden

Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen och Lejonfastigheter vill slå två flugor i en smäll. Återbruk och integration ska kombineras i ett nytt projekt.

Tommy Pajala och Bebre Hadera arbetstränar på Återbrukshubben. Bebres kan väldigt lite svenska, men hans språk utvecklas i kontakt med kollegan.

Tommy Pajala och Bebre Hadera arbetstränar på Återbrukshubben. Bebres kan väldigt lite svenska, men hans språk utvecklas i kontakt med kollegan.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-11-05 17:00

I Ekholmen har Lejonfastigheter en återbrukshubb, en plats där de lämnar in byggmaterial som fortfarande är av god kvalité och har lång livslängd. För att få ut materialet till byggplatser har det kommunala bolaget tidigare haft en driftleverantör, men nu ska de istället anställa kommuninvånare som befinner sig långt från arbetsmarknaden för ändamålet.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle för instegsjobb eller möjlighet till utveckling för någon som inte har tagit sig in på arbetsmarknaden, säger Maria Widfeldt, chef hållbarhet, inköp och kommunikation på Lejonfastigheter.

undefined
På plats Dzanela Becirovic, hållbarhetssamordnare på Lejonfastigheter. Hon säger att återbrukshubben ska vara ett ställe där fullt fungerade material kan eventuellt få ett nytt liv.

Avtalet som inleddes sträcker sig fram till 1 september 2026 och ett serviceteam på åtta personer kommer att jobba med att ta emot och lämna ut byggnadsmaterial tre dagar i veckan.

Det blir hållbarhet på två sätt, menar Maria Widfeldt.

– Vi jobbar både med ekologiskt hållbarhet genom återbruk och cirkulering av material, men också med det sociala hållbarheten genom att skapa fler arbetstillfallen i Linköping. Även om det här är på en lite skala så tycker jag att det är ett fantastiskt projekt, säger Widfeldt.

Vilka är de som ska jobba?

– Det är personer som har ekonomiskt bistånd och är i behov av utvecklande insatser för att göra sig anställningsbara. Genom att få arbetslika arbetsuppgifter med handledning kan vi gå på djupet tillsammans och diskutera arbetsliv, krav och möjliga vägar – allt från praktiska utbildningar, till erfarenheter som en del av vägledningen framåt, säger Mikaela Schullström, integrations och arbetsmarknadsdirektör på Linköpings kommun.

Detta är ett tidsbegränsat projekt – vad tror du kommer att hända sedan?

– Vi utgår från att vi har förutsättningarna för att ge våra deltagare en bra utveckling mot ett arbete som leder till självförsörjning. Alla behövs. Alla bidrar.

Någon månad efter projektets start är vi på plats och träffar deltagarna. Deras främsta uppgift är att kontrollera att maskinerna, såsom stora vitvaror, fungerar. De rensar och jobbar också med att fräscha upp lokalerna.

Tommy Pajala och Bebre Hadera har, av olika anledningar, funnit sig långt från arbetslivet.

– Det känns skönt som fan att komma igång igen, säger Tommy, som har fått pausa jobb några gånger på grund av hälsoproblem.                         

undefined
Tommy Pajala ska arbetsträna på återbrukshubben fram till december. Sedan hoppas han på att få en praktikplats som kan leda till ett jobb.
undefined
Gebre Hadera fräschar upp lokalerna. "Jag tycker om att jobba här", säger den 52-åriga mannen från Eritrea.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!