Villapriser i Linköping ökade med några procent jämfört med året innan medan villapriser i landet som helhet har stått stilla.
– Dels beror det på att utbudet är ganska litet, dels på att det inte finns så mycket ny produktion. Det är bostadsrätter som byggs i Linköping, säger Martin Gustavsson, chef för Fastighetsbyrån i Östergötland.
Varje vår låter mäklarföretaget Fastighetsbyrån sina mäklare bedöma värdet av en genomsnittsvilla på olika orter runt om i landet. Den så kallade Sverigevillan är byggd 1980, har fem rum och kök, är 140 kvm och har en tomt på 900 kvm. Den är belägen strax utanför stadskärnan. Var i länet Sverigevillan är placerad är högst avgörande för priset.
Dyraste Sverigevillan i Östergötland ligger i Linköping och kostar 3,5 miljoner kronor. Mest villa för pengarna får man i Österbymo, Ydre kommun, där samma villa kostar cirka 500 000 kronor.
Men även på mindre kommuner i länet finns det stora skillnader i villapriser. Allt beroende på läget. Om Sverigevillan låg närmare Sommen var den betydligt dyrare, cirka två miljoner kronor, trots att den fortfarande låg i Ydre kommun. Ju närmare vatten desto dyrare.
Dyraste Sverigevillan i hela landet ligger i Äppelviken i Bromma utanför Stockholm och kostar hela 8,25 miljoner kronor. Den billigaste finns i Hällefors i Västmanland där samma villa kostar 375 000 kronor. Rikssnittet för Sverigevillan 2012 ligger på 2 218 287 kronor vilket är något mindre än förra året.
Så här mycket kostar Sverigevillan i länet:
3,5 miljoner kronor i Linköping och Norrköping
2,5 miljoner kronor i Söderköping ( 3 miljoner närmare vatten)
2,2 miljoner kronor i Mjölby ( men 1,8 miljoner kronor i Skänninge)
2,0 miljoner kronor i Motala
1,8 miljoner kronor i Vadstena (Hertigen)
1,5 miljoner kronor i Finspång
1,2 miljoner kronor i Boxholm och Ödeshög.
0,5 miljoner kronor i Österbymo.
För Valdemarsvik fanns det inget prisunderlag eftersom för få fastigheter såldes förra året.
– Det är slående att se hur mycket exakt samma villa kan skilja sig i pris från ort till ort och man kan fråga sig vilka som är vinnarna. Över tid märker vi att skillnaderna ökar mellan de dyraste och billigaste orterna men sedan förra våren så har prisjusteringarna generellt varit mycket små, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.