Här får doktorn sitt huvud mätt

I veckan kom Marie Fredsberg till universitetet för att mäta ett antal bevisligen kloka huvuden. Hon är hattmakare, förstås.

Mäter. Ulf Melin, till vardags chef för avdelningen Informatik på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, får sitt huvud mätt av hattmakaren Marie Fredsberg.

Mäter. Ulf Melin, till vardags chef för avdelningen Informatik på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, får sitt huvud mätt av hattmakaren Marie Fredsberg.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-03-25 12:00

Omkring hundra nybakade doktorer, fem hedersdoktorer och ett tjugotal professorer är i fokus vid årets promotionshögtid i Linköping den 25–26 maj. Flera av dem behöver då en hatt. Ulf Melin passade på att låta sig mätas med Marie Fredsbergs märkliga verktyg. Ulf doktorerade för flera år sedan och tilldelas vid vårens högtid en professur. Men han har ingen hatt.

– Nej, eftersom jag doktorerade vid filosofiska fakulteten och fick en lagerkrans. Den har lika stor betydelse. Jag bevarar den i ett skåp hemma och i bland tar jag fram den och tittar lite på den.

Han gillar symbolerna med hatten/kransen, ringen och diplomet som en doktor tar emot vid sin examen.

– Ja, jag tycker nog att vi är lite dåliga på att ta vara på symboler i Sverige. Det är bara att se hur det fungerar vid universitet i Storbritannien och USA där man ofta har väldigt uttalade traditioner. Därför är den här högtiden viktig, och väldigt rolig. Det är ett av få tillfällen då vi verkligen laddar på med mycket symbolik, säger Ulf Melin.

Ceremonimästaren Camilla Smedberg berättar att det kommer ungefär 700 gäster på den stora promotionsfesten. En traditionsbunden tillställning, som börjar med festkonsert dagen före promotionshögtiden i Crusellhallen. Sedan hålls den stora middagen i Linköpings konsert och kongress. Vart tredje år arrangeras numera evenemanget i Norrköping, också i maj. Camilla Smedberg har haft sitt ämbete i cirka tre år och börjar känna sig varm i kläderna.

– Lite varmare i alla fall. Det är en ganska omfattande apparat. Inte minst att bordsplacera 700 gäster, det är rätt så intensivt.

Hon har besökt ceremonier vid andra universitet för att se hur de går till, och för att hämta inspiration. Hon har även haft kontakt med Nobelstiftelsen och träffat deras ”events manager” som motsvarigheten kallas där.

– Det var lärorikt. Visst finns det likheter, men Nobelfesten är så otroligt mycket större, säger hon.

Är man lite spänd inför den stora examensdagen så vill man nog träffa hattmakaren Marie Fredsberg från Skärblacka. Hon är lugn och metodisk och har tillverkat doktorshattar åt Liu i många år. Nyligen fick hon en speciell order:

– Vi ska renovera hovstallets hattar. Flera av dem är uppåt 100 år gamla, så de behöver nog lite omsorg, säger Marie Fredsberg.

Under tiden hinner hon ta måtten på Ulf Melin. Och hon skriver ned allt hon behöver veta om hans huvud.

Hatten och promotionen

Den består i princip bara av tyg, rakt igenom. Lackat med shellack blir det hårt och hållfast. En enda hatt tar cirka 2,5 dagar att göra. Men Marie Fredsberg brukar hinna med fyra stycken på den tiden.

Promotionshögtiden i Linköping hålls den 25–26 maj, och inleds med festkonserten i Missionskyrkan den 25 maj. Till konserten kan man köpa biljetter.

Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer.

Promotionen utförs av en promotor som fakulteterna utser. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och i bland en ring.

Se mer: www.liu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!