Mia, 35, säljer använda bröllopsklänningar: "Vi behövs"

För drygt tre år sedan fyllde 35-åriga Mia Hindrum en lucka på marknaden med sitt nystartade företag. I dag driver hon Linköpings enda butik med begagnade bröllopsklänningar. "Det är ett stort plagg med mycket belastning på miljön", säger hon.

Sedan september 2019 har Mia Hindrum drivit butiken Bröllopsbruket i Linköping. Här får begagnade bröllopsklänningar nytt liv.

Sedan september 2019 har Mia Hindrum drivit butiken Bröllopsbruket i Linköping. Här får begagnade bröllopsklänningar nytt liv.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-01-08 17:00

När 27-åriga Tove Stattin kliver in genom Bröllopsbrukets entré, på Industrigatan i Linköping, är det lite mindre än ett halvår kvar innan hon ska gifta sig. Nu är det dags att hitta den rätta bröllopsklänningen. Med sig har hon mamma Susanne Stattin, men också nära vännen Jenny Gomér.

Vid ett så viktigt val behövs det rätta stödet.

undefined
27-åriga Tove Stattin (till höger) kom till Bröllopsbruket på jakt efter den perfekta klänningen. Med sig som smakråd hade hon mamma Susanne men också kompisen Jenny Gomér.

– Jag har spanat efter bröllopsklänningar en hel del, jag har till och med provat förut, men i dag hoppas jag att jag hittar den. Det vore kul om den är second hand, säger Tove och fortsätter:

– En bröllopsklänning är ju ett plagg som man förhoppningsvis bara använder vid ett tillfälle och då är det roligt om den kan komma till användning igen. Istället för att den ska hänga hemma i garderoben kan den göra någon annan lycklig.

undefined
Tove Stattin jobbade i Tyskland när hon träffade sin blivande man. I sommar gifter de sig vid ett gods i norra Tyskland.

Just den här helgen firar Bröllopsbruket fem år som kedja. För Mia Hindrum, som tar emot Tove i butiken, började resan först i september 2019 – när hon som franchisetagare öppnade en liten butik i en av Vasastans källarlokaler.

– När Frida Enslöw grundade Bröllopsbruket hade jag startat en extremt liten bröllopsbutik hemma i mitt gästrum i Ljungsbro. Jag inredde ett showroom, köpte in nya och begagnade klänningar och började ta emot kunder. Sedan tog jag ganska tidigt kontakt med Frida. Jag tyckte att allt hon gjorde såg så proffsigt ut – så jag ville luska reda på hur hon bar sig åt, säger Mia.

– Där och då fångade hon upp mig och föreslog att jag skulle starta upp Bröllopsbruket i Linköping. Och det gjorde jag.

undefined
Bröllopsbruket grundades i Göteborg för fem år sedan. Mia Hindrum gick med i kedjan som franchisetagare. "Det fanns ingen butik med begagnade bröllopsklänningar i Linköping. Det fanns en lucka på marknaden", säger Mia Hindrum.

Som utbildad lärare och därefter verksam bagare bytte Mia återigen bana. Hennes eget bröllop, och jakten på den perfekta klänningen, väckte intresset. Dessutom insåg hon att det fanns en lucka på marknaden i Linköping.

– Second hand-klänningarna är vår ryggrad och en stor anledning till att vi behövs i Linköping. Folk vill ha flera alternativ och det ligger i tiden att tänka på miljön – men också sin plånbok, säger Mia Hindrum.

Alla begagnade klänningar tas dock inte in i sortimentet. För stora defekter kan vara en orsak. Vinsten för de klänningar som säljs delas på hälften mellan Bröllopsbruket och säljaren. En bra månad säljs omkring 30-35 klänningar i butiken.

undefined
Ett halvår efter att Mia Hindrum startade butiken i Linköping slog coronapandemin till. Nu, med den ekonomiska krisen, finns fortfarande en viss oro. "Men jag lever i tron om att folk gifter sig ändå. Att bröllop behövs även i tuffa tider", säger hon.

Varför ska man ta hjälp av dig, om du tar 50 procent av vinsten?

– Alla som har testat att sälja sin bröllopsklänning privat har nog märkt att det är väldigt svårt och att det kräver mycket jobb. Det är ganska oglamoröst att köpa en klänning hemma hos någon annan.

– Sedan höjs ofta värdet i butik, när kunden får professionell hjälp och chansen att prova många andra klänningar. Det är inte alls säkert att man får mindre betalt i slutändan, fortsätter Mia Hindrum.

Men trots fokuset på second hand köps även nya klänningar in.

– Jag gör det främst för att komplettera utbudet, säger hon.

undefined
Under trettondagshelgen firade Bröllopsbruket fem år som kedja. Det firades med bubbel och att makeup-artisten Louise Pettersson var på plats. "Att bli sminkad gör det lättare att prova klänningar", säger hon.

Kostnaden för en begagnad klänning är, enligt Mia, mellan 60 och 80 procent av nypriset.

Tjänar du på att sälja begagnat eller lönar det sig att sälja nytt?

– Det är väl både och. Vi jobbar för att hela branschen ska ta ett större ansvar men det är klart att vinstmarginalerna inte är lika bra som på en ny klänning. Det är inte alla som vill ha second hand heller.

Hur ser du på konkurrensen i Linköping?

– Bröllopshuset är gamla i gemet – och har ett väletablerat namn. Sedan har vi Dream Designs i Motala, men vi brukar faktiskt hjälpa varandra. Jag behöver de andra bröllopsbutikerna för att få in second hand-klänningar.

undefined
"Att få guida dem i klänningsdjungeln är det roligaste. Mötet med alla underbara människor är det som håller min låga uppe", säger Mia Hindrum om uppdraget att hjälpa Hanna Eriksson och de andra brudarna att hitta rätt.

Ett halvår efter att Mia öppnade sin butik slog pandemin till. Många bröllop ställdes in och precis som för många andra företagare blev situationen tuff.

– Om man har skapat något man älskar så kämpar man, och det gör vi till viss mån fortfarande. Återhämtningsprocessen är lång och nu kommer nästa kris. Jag är nervös, det är jag, och det har inte alltid varit självklart att jag kan ta ut en lön till mig själv varje månad – men jag lever i tron om att folk gifter sig ändå. Att bröllop behövs även i tuffa tider.

undefined
25-åriga Hanna Eriksson (till höger) gifter sig också i sommar. Hon hade med sig systern Linnea Eriksson och kompisen Rebecca Jarander för att hitta den rätta klänningen.

Kort efter att Tove Stattin kliver in i butiken kommer 25-åriga Hanna Eriksson.

– Det är kul men också lite läskigt att leta efter en klänning, säger hon.

Mia brinner för just detta, mötet med brudarna:

– Att få följa dem här inne är en spännande process – och att få guida dem i klänningsdjungeln är det roligaste. Mötet med alla underbara människor är det som håller min låga uppe.

Mer om Bröllopsbruket

Bröllopsbruket grundades av Frida Enslöw i Göteborg för fem år sedan. När hon gifte sig ville hon ha en second hand-klänning men märkte att hon varken hade tid eller lust att hitta en klänning på annonsmarknaden – då fick hon idén till Börllopsbruket. I september 2019 öppnade Ljungsbrobon Mia Hindrum en butik i Linköping – som franchisetagare. Mia är 35 år, kommer ursprungligen från Jämtland men flyttade till Linköping för studier. Familjen består av maken Lars och deras två barn.

Karta: Bröllopsbruket, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!