Här eldas avfall från 25 kommuner

Förra året hade Tekniska verkens öppna hus uppehåll, men under lördagen var det återigen dags nyfikna att lära sig om hur avfall blir till värme och el.

Här har kungen dragit i spaken när pannan invigdes, berättar Johan Böök.

Här har kungen dragit i spaken när pannan invigdes, berättar Johan Böök.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2018-05-05 18:53

Utanför Gärstadverket är det fullt med människor. De pratar med maskotarna Gröna Påsen, Pyret och Pärlan, fikar eller väntar på att få gå på visningar.

– Vi brukar anordna ett öppet hus en gång per år. Förra året hade vi en jättesatsning på Vallastaden, men annars har vi gjort det varje år sedan flera år tillbaka, säger Lena Grönkwist, marknadskommunikatör vid Tekniska verken.

Mellan 1200 och 1500 besökare brukar det bli under evenemanget, berättar Lena Grönkwist. Många familjer, många barn. Stefan Furenbäck och dottern Elise är på plats för att se vart den gröna påsen tar vägen.

– Det har varit ett stort mysterium, säger Stefan Furenbäck.

Stefan och Elise väntar på sin tur att få gå på visning, och de är inte ensamma.

– Mest populära är visningarna, det är huvudgrejen, säger Lena Grönkwist.

Det finns tre visningar att välja bland. Johan Böök är en av personerna som visar runt besökarna i Gärstadverket.

– I Sverige tar vi vara på allt avfall, och lite till. Här eldar vi hushållsavfall från över 20 kommuner, verksamhetsavfall från regionen och även avfall från England och Norge, berättar Johan Böök.

Bara en procent av Sveriges avfall hamnar på deponi, även kallat sopptippen. Besökarna visas runt i den enorma byggnaden och får se allt från kranen som skyfflar in soporna i pannan till slagget som blir kvar efter eldningen. Men för Elis Nordström är en sak extra intressant.

– Var är elden? frågar han, och förs tursamt nog till ett fönster dit han kan kika in i pannan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!