Har du koll på skattesänkningen?

För några dagar sedan halverades momsen på bland annat cykel- och skoreparationer i Sverige. Det kommer hjälpa småföretagandet i Linköping, tror kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).

Erfaren. Ingemar Nellborg har reparerat och sålt cyklar i nästan 50 år. Han ser positivt på branschens framtid efter den halverade momsen.

Erfaren. Ingemar Nellborg har reparerat och sålt cyklar i nästan 50 år. Han ser positivt på branschens framtid efter den halverade momsen.

Foto: Johannes Karlsson

Linköping2017-01-04 05:30

Sedan årsskiftet har momsen på mindre reparationer halverats, från 25 procent till 12 procent. Skattesänkningen innefattar reparationsarbete för cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Mer omfattande reparationer som innebär att varan byter karaktär omfattas dock inte av den sänkta momsen.

Skattesänkningen sker på förslag av regeringen och Vänsterpartiet. Det uttalade syftet är att få fler att laga sina saker istället för att kasta dem. Samtidigt beräknas skatteintäkterna minska med 270 miljoner kronor.

Nils Hillerbrand är kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Linköping. Förslaget har sedan länge setts som en hjärtefråga för hans parti på riksnivå.

– Det är väldigt glädjande. Momssänkningen kommer ha dubbel nytta: det handlar dels om klimat och miljö, men också att stärka sysselsättningen och småföretagandet, säger han.

Han menar att syftet med lagändringen är att förändra "slit och släng-mentaliteten".

– Det uppmuntrar till återanvändning för att förebygga mängden avfall. Därigenom minskar också nyproduktionen, vilken allt som oftast är mer resurskrävande, säger Nils Hillerbrand.

Lagförändringen går dessutom helt i Linköpings styrande politikers smak, berättar Nils Hillerbrand. Men han tror även att den kommer ligga kommuninvånarna till lags.

– Omsätter vi det här i den lokala verkligheten så kommer vi se att de företag som idag erbjuder den här typen av tjänster, vilka vi har en hel del av i Linköping, blir mer konkurrenskraftiga. De får möjligheter att blomstra eller i vissa fall säkerställa fortlevnanden, säger han.

Ingemar Nellborg chefade länge över Nellborgs cykel i Tannefors. Numera står hans son för driften av butiken, men Ingemar är fortfarande engagerad i verksamheten. Han upplever att få kunder hittills är medvetna om den förändring som trädde i kraft när 2016 blev 2017.

– Jag tror inte så många kunder vet om den här sänkningen. Jag frågade några som kom in i butiken under gårdagen men det var knappt någon som visste om det, säger han.

Som en riktig veteran inom branschen ser han dock positivt på den ändrande skattesatsen. Han tror att det finns potential att cykelreparatörerna upplever ett liknande uppsving som byggbranschen fick med det så kallade rot-avdraget.

– Det är jättebra för branschen. Men det är ju även vänligare för miljön och stimulerar människors välbefinnande genom att de rör på sig.

Men det är inte bara näringsidkarnas position som stärks. Kunderna kommer också dra tydlig nytta av en lägre moms på sina reparationer, menar han.

– För kunderna kommer det ju innebära att reparationens slutpris blir lägre, säger Ingemar Nellborg, mångårig cykelhandlare i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!