Det som en gång i tiden var en landsortskyrka, kunde idag inte ligga mer centralt. S:t Larskyrkan, döpt efter skyddshelgonet Sankt Laurentius som brändes på bål för sina humanistiska värderingar, har en historia som sträcker sig långt tillbaka till 1000-talet. Gamla välbevarade träkistor vittnar om en tidig kristen tradition redan under medeltiden. Mitt i altargången i ett hål täckt av glas, kan man blicka ner på historien. Grunden från den gamla romanska kyrkan som låg här under 1100-talet finns nämligen bevarad.
– Men vi tror att det låg en träkyrka här på precis samma plats till och med innan den romanska. Alla tecken tyder på det men har inte kunnat fastställas, säger Chrestina Pålsson, vardagsvärd i S:t Larskyrkan som denna dag håller en guidad tur för ett tjugotal nyfikna besökare.
Vid fyra tillfällen under juli månad har S:t Larskyrkan organiserat guidade turer för alla intresserade. Med på turen idag finns Linköpingstjejerna Josefin Alm 24 år och Micaela Fridell 22 år.
– När vi gick förbi här utanför tidigare i veckan så såg vi att de hade guidade turer. Så vi tänkte att vi skulle passa på att turista lite i vår egen stad. Vi har varit på rundtur i Domkyrkan tidigare, men aldrig här i S:t Larskyrkan, säger Micaela Fridell.
Turen börjar framme vid altaret och Chrestina Pålsson beskriver engagerat hur predikstolen som nu är placerad till vänster, en gång i tiden stod mitt framför altargången. Det visar sig vara mjölnare från Tannefors som skänkt den som gåva under slutet av 1700-talet. Den nyaste delen av kyrkan, bland annat konstruerad av Kolmårdsmarmor, är väggen bakom altaret. Där finner man en symbolisk Jesus och stora plattor med de fyra evangelisterna.
– Väggen kom till i samband med renoveringen under 1950-talet. Då skedde den stora förändringen av kyrkan. Man hade upptäckt sprickor i tornet och att hela kyrkan som står på sankmark behövde stöttas upp med stålbjälkar. Det är stöttorna som gör att kyrkan faktiskt står upp fortfarande, säger Chrestina Pålsson.
Turen fortsätter två meter under jorden, ner i kryptan som bär på minnena från medeltidens svunna dagar. Bland spindelväv och damm, gamla gravstenar och skelett, guidas besökarna runt i kvarstoden från den gamla romanska kyrkan som en gång låg här. Grunden visar nästan exakt hur den var byggd.
– Jag hade verkligen ingen aning om något av det här. Jag har varit här mycket och sjungit under konserter, men jag inser att jag inte visste något om kyrkans historia, säger Josefin Alm.
– Vi är två meter ner under marken för att det är nivåskillnaden sedan 1000-talet. Det var i början på 1800-talet under en omfattande utgrävning som dessa fynd gjordes. Det avslöjar att S:t Larskyrkan omges av ett stort gravfält. Skeletten och kistorna som har hittats är väldigt välbevarade, säger Chrestina Pålsson.
Hon berättar vidare om spökhistorien som sträcker sig tillbaka till tidig medeltid. Kyrkan sägs vara hemsökt.
– Under tidiga medeltiden ska en bondfru från trakten ha förlorat sitt barn och inte kunnat acceptera det. Enligt sägnen letar hon fortfarande efter sin förlorade son, berättar Chrestina Pålsson. Men jag har aldrig varken sett eller hört något här nere. Man kanske skulle behöva sova över här för att upptäcka något.
Josefin Alm och Micaela Fridell tycker det låter som en spännande idé att låta kyrkobesökare få sova över nere i kryptan.
– Vi skulle definitivt betala för det, säger de.
– Ja det kanske är en ny affärsidé, skrattar Chrestina Pålsson. Vad jag vet har ingen gjort det tidigare.
Fem saker du inte visste om S:t Larskyrkan:
1: Tornet på S:t Larskyrkan som är daterat till 1177 är det äldsta tornet i hela Linköping.
2: Området kring kyrkan består av sankmark. Om inte ett stort antal järnstöttor grävts ner under 1950-talet för att stötta upp hela kyrkan hade den inte stått upp idag.
3: Baldakinen i predikstolen från 1700-talet fungerade som dåtidens högtalare. Ljudet som spred sig uppåt studsade mot tyget och ut mot åhörarna.
4: Den gamla dopfunten från 1200-talet som finns här är så pass stor på grund av att man fram till 1500-talet doppade ner hela barnet i funten när det skulle döpas.
5: Det är den sanka marken omkring kyrkan som gör att de gamla gravar och skelett man hittat är så pass väl bevarade.