– Under vecka sju åker jag runt till alla skolor och delar ut foldrar, och från vecka nio finns information om kollo och läger på nätet, berättar Therése Hansson på Linköpings kommun som ansvarar för internatkollot på KFUM:s lägergård vid Sturefors och tre ungdomsläger i Stora Skogsgården, ett par mil från Norrköping, och i Liljeholmen vid Rimforsa. Sista anmälningsdag för internatkollot var 6 april, för lägerveckorna utgår anmälningstiden den 20 maj.
Kommunen har inte kvar lägergårdar i egen regi, eftersom de används kort tid och kostar pengar att underhålla.
– Kommunen hyr KFUM:s lägergård Rengen, berättar Therése Hansson. Internatkollot där pågår 16 juni-20 juli, uppdelat i fyra olika perioder.
– Det är 40 platser per period, säger hon.
Grupperna indelas så att man får med deltagare från alla skolor, och en jämn könsfördelning som skapar bra grupper.
Ungdomslägret har tre teman: Diva – arrangerat av tjejer för tjejer i åldrarna 12-20 år är inriktat på att stärka självkänslan, främja god hälsa och lyfta individen. Shanazi, för barn i åldrarna 13-16 år, tar upp frågor om hedersförtryck, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Tredje lägret, Liquid, för åldersgruppen 12-19 år är ett forum för HBTQ-ungdomar.
– På kollot jobbar 25-30 personer, för att täcka hela sommaren. Det är personal från fritidsverksamheten och kommunens vikariebank, säger Therése Hansson. På ungdomslägret arbetar personal från berörda kommunala enheter.