Här byggs nästan 500 nya bostäder

Bostadsområdet Norrberga i Sturefors växer så det knakar. Om några år finns här nästan 500 bostäder – och om Peab får sin vilja igenom blir det ännu fler.

Adrian Ahrling med barnen Tuva och Vilhelm är nöjda med flytten till Sturefors.

Adrian Ahrling med barnen Tuva och Vilhelm är nöjda med flytten till Sturefors.

Foto: Åke Alvin

Linköping2019-04-19 18:00

Carl-Magnus Larsson visar oss runt i Norrberga, området i norra Sturefors som sträcker sig nästan ända fram till Landeryds golfbana. Han är uppvuxen i Sturefors och han var med när detaljplanen arbetades fram 2009–10, då som anställd på Peab.

– Det var nära att det aldrig blev något bostadsområde här. Kommunen vågade inte satsa själv. Men när Peab köpte mark av greven och gick in i projektet kom vi i gång, berättar han.

2013 inleddes byggandet. Peab, Skanska, Myresjöhus och Östgötahus är några av bolagen som satsat, och det byggs såväl hyreslägenheter som bostadsrätter, radhus, kedjehus och villor.

– Det blir en väldigt fin blandning. Alla har inte råd att bo i nyproducerat, men bostadsbyggande ska man se på längre sikt. Husen kommer ju att stå här om 50 år också, säger Carl-Magnus.

När han var med och planerade in lägenheter i området var tanken att locka äldre.

– Men det visade sig vara väldigt många unga som också vill bo i lägenhet i Sturefors. Det överraskade oss lite, säger Carl-Magnus.

Linköpings kommun släppte 37 tomter i den kommunala tomtkön. De gick åt direkt och efterfrågan var betydligt större än så – ytterligare 100 familjer ville ha en tomt i Norrberga.

Intresset är stort även för de bostäder som byggs och planeras i området nu. Av de 16 kedjehus som Peab bygger med inflyttning nästa år är alla utom ett sålt. Bolaget bygger också 44 bostadsrätter i flerbostadshus och där återstår 14 att sälja.

Carl-Magnus Larsson arbetar inte längre på Peab. Efter 17 år på företaget, de sista som distriktschef, hoppade han av och bildade eget.

Tillsammans med Jerry Wiström på Stångå Rörservice driver han Calmstad som också ska bygga i Norrberga. 52 kedjehus ska det bli, varav 21 i en första etapp.

– 13 av dem är sålda än så länge. Det är vi nöjda med och vi börjar bygga så fort byggloven är klara. Det som gör det lite trögare än för ett par år sedan är de nya lånereglerna. Vi har över 300 intressenter, men många har svårt att få sina lån beviljade, säger han.

Mannes trädgård och Mannes veranda heter Calmstads första etapper. Namnen är hämtade från Carl-Magnus barndom i Sturefors.

– Alla vi barn på Vist skola fick hälsa på hos farbror Manne i hans torp och bli bjudna på saft och bullar. Tanken var att vi skulle se hur det var att leva på 1800-talet, utan el och vatten. Du ser förresten Mannes torp där på andra sidan fältet, säger Carl-Magnus och pekar.

På Blåeldsbågen passerar vi en nybyggd villa där det är full aktivitet i trädgården. Adrian Ahrling och Johanna Rytter jobbar hårt för att få ordning på trädgården medan barnen Tuva och Vilhelm går balansgång på den nya muren.

– Vi letade efter begagnade hus, men det var svårt att hitta något. Så dök de här tomterna i Sturefors upp. Det är perfekt, nära naturen men ändå nära till stan. Och det är kul att det finns så mycket barn i området, säger Adrian.

487 bostäder får Carl-Magnus det till när han räknar igenom alla avslutade och planerade byggen i Norrberga. Men hans gamla arbetsgivare Peab vill bygga fler på ett stort fält i mitten av området, där det finns flera fornlämningar.

– Vi vill pröva om vi kan få det detaljplanelagt. Hur mycket bostäder det i så fall kan bli får vi ta en diskussion med kommunen om. Vi har just lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få göra en slutredovisning av fornlämningen, säger Per Svedberg, distriktschef på Peab.

Carl-Magnus Larsson är född och uppvuxen i Sturefors. För tio år sedan var han drivande när detaljplanen för Norrberga togs fram.
Carl-Magnus Larsson är född och uppvuxen i Sturefors. För tio år sedan var han drivande när detaljplanen för Norrberga togs fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!