Frågan om var Linköpings skyttar ska hålla till har stötts och blötts i 20 år. Bakgrunden är att kommunen vill bygga bostäder på Djurgården, där Skyttecentrum har legat sedan mitten av 1960-talet. Beslutet att stänga Skyttecentrum fattades 2000 och sedan dess har verksamheten bedrivits med tillfälliga dispenser, ett år i taget.
Snart går inte detta längre. Bebyggelsen kryper allt närmare och en bussgata har redan naggat Skyttecentrum i kanten.
2005 såg frågan ut att gå mot en lösning. Kommunen beslutade då om en ny skytteanläggning i Trädgårdstorp, ett litet stycke från Malmens återvinningscentral. Grannarna protesterade dock kraftigt mot de förväntade bullernivåerna och projektet stoppades.
– Vi var väldigt negativa till de planerna och det blev en stor valfråga för oss, minns Rebecka Hovenberg (MP).
Resultatet blev den gången en kompromiss. En inomhushall byggdes i Trädgårdstorp, där föreningen i dag har luftskytte, bågskytte och några banor för grovkalibriga pistoler – men inget utomhusskytte tilläts.
I dag är Rebecka Hovenberg kommunalråd och den som berättar om planerna på en ny satsning i Trädgårdstorp. Skillnaden är stor mot planerna hon protesterade mot 2005, menar hon.
– Då var tanken att ha skjutning med grovkalibriga vapen utomhus. Det hade utsatt de boende i Malmslätt och Ryd för en massa buller – områden som redan är bullerutsatta. Nu bygger vi en ljudisolerad hall för pistoler. Jag är väldigt glad och stolt över den här lösningen, säger Hovenberg.
Förutom pistolhallen byggs en utomhusbana för finkalibriga så kallade salongsgevär. Bygg- och miljönämnden ger nu grönt ljus för den, trots att det handlar om utomhusskytte relativt nära bostadsområden.
– Salongsgevär låter inte mycket. Dessutom står skyttarna i en skjutbod, som tar upp mycket av ljudet. Bullerutredningen visar att det bara blir 50–55 decibel vid bebyggelsen, det vill säga vanlig samtalston. Vi kommer inte att utsätta Ryds- och Malmslättsborna för något buller, säger nämndens ordförande Gunnar Gustafsson (mp).
Alla grannar är inte övertygade, och ett tiotal av dem har lämnat in kritiska synpunkter till kommunen. Bland annat är de oroliga för bullret på cykelbanan som passerar nära Trädgårdstorp.
– Man kommer att kunna höra skotten på cykelbanan och även på Kärna mosse. Men det blir inga höga ljud, vi har gått mycket längre än vad lagen kräver av oss, säger Gunnar Gustafsson.
Rikoschetter är en annan farhåga i skrivelserna till kommunen. Men enligt Gustafsson är det ingen risk för rikoschetter med så finkalibriga vapen. Innan banan tas i bruk ska säkerheten dessutom godkännas av polisen.
Thomas Persson, skytteföreningens ordförande, är mycket nöjd med lösningen.
– Det här blir jättebra. Kommunens tjänstemän och politiker har varit väldigt pragmatiska och tillmötesgående. De har lyssnat på de behov vi har. Och folk behöver inte vara oroliga – det här kommer att låta mycket mindre än vad återvinningsanläggningen gör.
Enligt Thomas Persson är de nya anläggningarna nödvändiga för föreningens framtid, när Skyttecentrum på Djurgården bommas igen för gott.
– Vi har nästan 400 medlemmar och många som står i kö varje år för att börja. Det är väldigt populärt bland ungdomar. Med de nya anläggningarna kan vi dessutom anordna internationella tävlingar, det ser vi fram emot. Sedan saknar vi bara en bana för fältskytte; det går tyvärr inte att ha här i Trädgårdstorp.
Samhällsbyggnadsnämnden ska bekosta den nya pistolhallen och utomhusbanorna, för att sedan hyra ut dem till skytteföreningen. Kostnaden beräknas i en första kalkyl till 8,3 miljoner kronor. Det formella beslutet är inte fattat, men väntas inom några månader och premiärskottet skulle i fall kunna skjutas i slutet av 2018.