När Lindstams Bygg fick uppdraget att bygga lägenheter åt Stångåstaden gällde det att ta fram åtgärder som minskar byggets klimatpåverkan.
– Vi tittar inte längre bara på parametrarna kvalitet och ekonomi utan vill också att minskat klimatavtryck ska ta en större plats i våra utvärderingar av projekt, säger Stångåstadens projektledare Jennifer Carlsson.
Lindstams projektledare Richard Lundberg berättar att man på Djurgårdsgatan använder så kallad miljöförbättrad betong, armering av återvunnet skrot och isolering av cellulosa. Och dessutom alltså återvunnet papper i innerväggarna. Både reglar och förstärkningsskivor är gjorda av kartonger som återvunnits.
– Har man hållit på i branschen så länge som jag – sedan 1980-talet – så är det jättekul när det kommer något nytt, säger Richard.
Men som gammal byggare, blev du inte skeptisk när du fick höra talas om väggreglar av papp?
– Nej, inte alls faktiskt. Och grabbarna som jobbar med dem är jättenöjda. Reglarna är lätta att hantera och de kommer måttbeställda, så det blir inget spill alls. När vi åker härifrån är det inget som behöver slängas, säger Richard.
Tobias Söderbom Olsson är vd på Wood Tube, som tillverkar reglarna av återvunnet papper vid fabriken i Säffle.
Håller verkligen väggarna lika bra med pappreglar?
– Ja, när man ska lansera en ny byggprodukt får man gå igenom väldigt mycket testning och certifiering. Väggarna får samma prestanda för ljud, brand och hållfasthet som om man skulle bygga med trä eller stål, säger Tobias.
Hur stor blir klimatvinsten?
– Jämfört med stålreglar sparar man ungefär 90 procent koldioxidutsläpp.
Men man kan väl ha träreglar?
– Ja, trä är också bra. Men i stället för att hugga ner skog och stoppa dem i innerväggar är det bättre att använda återvunnet material som annars skulle ha eldats upp. Så kan vi använda trä på ställen där man utnyttjar träets egenskaper bättre – som i bärande konstruktioner och i paneler, golv och möbler där man kan uppleva det vackra med trä, säger Tobias Söderbom Olsson.
Stångåstaden bygger två hus vid Djurgårdsgatan, med sammanlagt 113 hyresbostäder samt en gästlägenhet. Ett av husen blir ett seniorboende för 65-plussare.
Dessutom blir det två kommersiella lokaler i bottenvåningen och ett 130 meter långt underjordiskt garage som även ska serva HSB-huset som planeras intill Stångåstadens. Fastigheterna kommer att ha märkningen miljöbyggnad silver.