Den här artikeln tar sin början i juli 1775. Då beslutade Gustav III att förbjuda husbehovsbränning och han lät i stället bygga ett 60-tal kronobrännerier runt om i landet.
Ett av dem förlades till Stångåns västra strand i Linköping, alldeles norr om dagens Drottningbron. Anläggningen bestod av fler än tio byggnader – som mälthuset, drankhuset, pumphuset, brygghuset och brännvinslagret. Bränneriets spannmålsmagasin kom att ge namn åt Magasinstorget.
Tillverkningsrätten övergick dock redan 1787 till Linköpings stad som i sin tur arrenderade ut verksamheten till privatpersoner. Destilleriet flyttades snart en bit norrut, till andra sidan ån, där Scandic ligger nu.
Någon gång på 1820-talet upphörde sannolikt sprittillverkningen, enligt Linköpingsbon Göran Dahmén som forskat om kronobränneriet. På platsen startades i stället 1845 Centralbryggeriet som gjorde öl och läsk fram till nedläggningen 1971.
Passande nog är det dagens Centralbryggeriet – som tagit sitt namn efter det nedlagda – som nu återupptar traditionen med sprittillverkning i Linköping.
I bryggeriets lokaler har sju vänner startat Bränneribolaget och nu är den första drycken klar: Bränneribolagets Guldsnaps. Den är kryddad med pors, kanel, pomerans och kummin och ligger på 32 procent alkohol.
– Vi gjorde den lite svagare än traditionell snaps för att smakerna skulle komma fram bättre och för att locka en bredare målgrupp. Det finns många som undviker snapsar för att de är för starka, säger Alexander Åkerberg, en av delägarna.
Många snapstillverkare köper in sprit som de sedan kryddar. Bränneribolaget har gjort även spriten från grunden.
– Vi har trippeldestillerat den, för vi tycker att det smakar bäst, säger Viktor Hansen som till vardags driver Centralbryggeriet.
Tillverkningen sker än så länge i liten skala och mycket görs för hand. I träkorkarna bränns loggan in och varje etikett numreras och signeras. Av premiärdrycken blir det drygt 500 flaskor, med säljstart 15 december i Systembolagets beställningssortiment.
– Vi siktar på att göra många småsläpp med olika kryddningar. Nu funderar vi på en med chili och kanel under namnet Våreld. Kanske gör vi en vodka – och jag vill göra punsch, smaksatt med lokal honung. Jag äter själv ärtsoppa med punsch och pannkakor ett par gånger i månaden, berättar Alexander Åkerberg.