Här bodde vikingar för tusen år sedan

Vallastaden – en ny boplats i Linköping? Inte alls. Här levde vikingar för mer än tusen år sedan. Boningshuset låg där det runda Ångströmshuset står idag. Nu berättar arkeologerna historien om livet i forna tiders Valla.

Rumtid av Lisa Gerdin, avtäcktes av ungdomar från IK Akele 2011.

Rumtid av Lisa Gerdin, avtäcktes av ungdomar från IK Akele 2011.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-06-17 18:30

På bomässan i september visas den sprillans nya Vallastaden upp för världen, och lagom till den berättar arkeologerna historien om de som bodde här förr. Årets "Arkeologi i Östergötland" handlar om dem som bodde här för tusen år sedan. Spåren av deras gård grävdes fram år 2009.

Det var när den nya friidrottsarenan skulle byggas som arkeologer från Statens historiska museer i samarbete med Östergötlands museum ganska oväntat hittade en hel gård från yngre järnåldern, alltså vikingatid.

– En hel gård med spår av alla byggnader, åkrar och trädgårdsodlingar har vi inte tidigare hittat i Östergötland, berättar Karin Lindeblad. Lämningarna fanns dolda i åkermarken på en höjd, 300 meter från byn.

Det allra äldsta fyndet är ett ben från en överarm, tillhörande en muskulös man som dog innan gården började byggas, omkring 600 e Kr.

– Det låg i en grop väster om långhuset och det fanns inga andra människoben i området, berättar Katarina Sköld. Kanske var det en del av släktens anfader som fick följa med till den nya gården?

Om detta och andra fynd finns artiklar i den nya skriften. Här berättas om vikingatida vardagsliv: vad odlade man och vad åt man? Hur byggdes husen och vilka bodde där? Vad hade de för husdjur? Hur begravdes de döda? Vad trodde Vallaborna på?

En annan historia som berättas i årets arkeologi-skrift handlar om kapten Henric Westman på Valla gård, han som till slut donerade hela släktgården till Linköpings kommun. Av förmögenheten skapades Westman-Wernerska stiftelsen som har betalat många kulturella projekt i Linköping – bland annat just den här skriften.

Den vikingatida gården övergavs på 1000-talet, och inte förrän nu har just det området bebyggts igen. I närheten finns spår av äldre tiders invånare: järnålderns gravplatser och vägar i Vallaskogen och 1800-talsbyggnaderna från Valla gård som ligger där den gamla byn låg.

Vikingagården är borta, men inte glömd. Vid friidrottsarenan finns ett konstverk som har inspirerats av det gamla långhuset, "Rumtid" av Lisa Gerdin. En lekplats anläggs med vikingatema i Vallastaden.

Och så är det den här skriften av Karin Lindeblad, Katarina Sköld och Erika Räf, som berättar om hur det har varit att bygga, bo och leva i Valla. Den ska delas ut i samband med bomässan i september. Där ska också arkeologerna medverka: Katarina Sköld som deltog i grävningen för åtta år sedan och Jens Heimdahl som är arkeobotanist.

Texterna i årets arkeologiskrift har skrivits av Karin Lindeblad, KAtarina Sköld och Erika Räf.
Texterna i årets arkeologiskrift har skrivits av Karin Lindeblad, KAtarina Sköld och Erika Räf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!