Obos trotsar krisen – bygger radhus i Slaka

Bostadsbyggandet i Sverige har tvärnitat och nästan inga nya projekt påbörjas. Men i Slaka inleds nu bygget av 32 radhus.

Radhusen byggs vid Gamla Kalmarvägen i Slaka. Utöver radhusen finns det plats för 15 villor (de ljusgrå husen i illustrationen).

Radhusen byggs vid Gamla Kalmarvägen i Slaka. Utöver radhusen finns det plats för 15 villor (de ljusgrå husen i illustrationen).

Foto: Illustration: 3D Nord

Linköping2023-11-18 05:00

Ett symboliskt första spadtag och ett tal av samhällsbyggnadsnämndens ordförande hör till när ett stort bygge påbörjas i Linköping. För företrädarna Elias Aguirre (S) och Muharrem Demirok (C) innebar det ett uppdrag var och varannan vecka. Men när dagens ordförande Stefan Erikson (M) greppar spaden i Slaka konstaterar han att det varit ont om byggstarter i år.

– Det är Stångåstaden som håller byggandet uppe i Linköping, med 700 påbörjade lägenheter i år. Väldigt många andra aktörer avvaktar i den här tuffa konjunkturen. Därför är det väldigt glädjande att se att Obos vågar satsa här i Slaka, säger Erikson som också lite hemlighetsfullt antyder att det snart kommer att lossna fler byggprojekt i kommunen.

Obos ska bygga 32 radhus, varav 16 är sålda nu när bygget drar igång. Projektutvecklare Karl Braune säger så här om varför Obos vågar bygga när andra inte gör det:

– Vi är ett medlemsägt företag med stark ekonomi. Och de här husen byggs i ett väldigt attraktivt läge. Vi har också ritat om projektet och bygger lite mindre bostäder än vad som var tänkt från början, för att möta marknaden.

undefined
Jonas Bäckman (Lekab), Fredrik Åsvärd (Obos), bostadsköparen Hanna Höglund, kommunalrådet Stefan Erikson (M) och Håkan Svensson (Obos) tar det första spadtaget för det nya radhusområdet i Slaka. I grävmaskinen sitter Janne Silver.

Hanna Höglund håller med om att Slaka är attraktivt. Hon är en av de 16 som slagit till på ett radhus.

– Det är väldigt vackert i Slaka. Det blir en perfekt kombination av lantliv, natur och närhet till staden, säger hon och lägger till att det finns en bra cykelväg in till staden.

Radhusen blir inflyttningsklara i slutet av nästa år och kommer att bilda en bostadsrättsförening med namnet Sophia Albertina efter prinsessan som 1783 invigde Slakas rosa kyrka. Förutom radhusen finns det också 15 villatomter, varav 2 är sålda.

undefined
Hanna Höglund är en av 16 som slagit till på ett nytt radhus i Slaka.

Obos har haft planer på att bygga bostäder i området ända sedan 2009, men av olika anledningar har det tagit tid att ta fram en detaljplan. Bland annat blev det diskussion om vad som ska hända med 1700-talstorpet Högdal. Efter synpunkter från länsstyrelsen belades torpet med rivningsförbud, men vid det här laget är huset så förfallet att en besiktningsman bedömt att det inte går att rädda. I stället kommer torpet att plockas ner och en kopia att byggas upp.

Obos köpte marken av Hanekinds häradsallmänning som ägt den ända sedan 1000-talet, kanske ännu längre. Förutom torpet Högdal fanns det flera byggnader som använts av Vägverket, men de har rivits för att ge plats åt bostäderna.

undefined
Torpet Högdal har rivningsförbud men är samtidigt för nedgånget för att kunna räddas. Kompromissen blir att plocka ner det och bygga upp ett likadant.
undefined
Radhusen i Slaka kommer att vara inflyttningsklara i slutet av 2024.
undefined
Karl Braune är projektutvecklare på Obos.
Karta: Slaka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!