Här blir det bostadsrätter – men utan bostäder

En bostadsrättsförening – men inte med bostäder utan med företagslokaler. Det är idén bakom företagsparken som nu planeras i Hackefors.

Så här det tänkt att den nya företagsparken i Hackefors ska se ut. Huset delas in i 20 bostadsrätter, men det går också att slå ihop två eller flera lokaler.

Så här det tänkt att den nya företagsparken i Hackefors ska se ut. Huset delas in i 20 bostadsrätter, men det går också att slå ihop två eller flera lokaler.

Foto: Mainstay Fastigheter

Linköping2021-10-17 17:35

Bostadsrättsföreningar för företag började växa fram i Sverige för ett tjugotal år sedan, berättar Jascha Buckholt, en av grundarna bakom Mainstay Fastigheter.

– De senaste åren har den här marknaden exploderat och nu finns det 120 föreningar i landet. Vi har byggt tolv anläggningar och har flera på gång, berättar han.

På tomten mellan Porsche Service Center och fältet ut mot Linköpings Motorcentrum (Sviestad) planerar Mainstay en byggnad på drygt 4 000 kvadratmeter. Den ska delas in i 20 bostadsrätter på cirka 200 kvadratmeter styck, med verksamhetslokal på bottenvåningen och kontor/showroom med parkettgolv, kök och badrum på övervåningen.

Runt 1,5 miljoner kronor i insats och 5 500 i månadsavgift går en nyckelfärdig bostadsrätt på. Betydligt billigare än att hyra, hävdar företaget.

– Det brukar vara allt från hantverkare till e-handlare och distributörer som köper. När man som företag behöver en lokal i den här storleksordningen är det svårt att bygga själv, så tidigare har man varit hänvisad till hyresmarknaden, säger Robert Wallner, etableringsansvarig på Mainstay.

Anläggningen i Hackefors ska stå klar före årsskiftet 2022/23. Jascha Buckholt räknar med att runt 150 personer kommer att ha sin arbetsplats här – och på sikt hoppas han bygga fler anläggningar i Linköping. 

– Linköping är en jätteintressant marknad för oss. Jag tror att det finns utrymme för 3–4 sådana här företagsparker i staden, säger Jascha Buckholt.

Karta: Hackefors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!