Övervakningsbilderna avslöjade de unga rånarna

Tre maskerade rånare slog till mot Gurkans livs och hotade butiksbiträdet med kniv. Två av rånarna blev identifierade efter att tv-programmet "Efterlyst" tagit upp fallet. Nu har de fått sina domar.

De tre maskerade rånarna filmades av en övervakningskamera när de slog till mot Gurkans livs på T1-området. En 19-årig man hotade butiksbiträdet med kniv. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

De tre maskerade rånarna filmades av en övervakningskamera när de slog till mot Gurkans livs på T1-området. En 19-årig man hotade butiksbiträdet med kniv. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-06-13 22:00

Det var på kvällen den 12 oktober i fjol som rånet skedde mot butiken på T1-området. Tre maskerade rånare gick in i butiken och fram till disken. En av rånarna – som senare identifierades som en 19-årig man – höll en stor kökskniv i handen.

– De höll upp en kniv i mitt ansikte och skrek. De sa att jag skulle gå in hit (på lagret) och det gjorde jag. Sen sa de att jag skulle gå ner på knä och då gjorde jag det, sade butiksbiträdet i förhör och fortsatte: 

– Jag var i full chock och helt skrämd. De höll upp kniven mot min hals och sa gå in annars skadar de mig.

De tre rånarna, som filmades av en övervakningskamera, kom över tobaksvaror till ett värde av cirka 6 000 kronor. 

Bilderna från övervakningskameran fick en avgörande betydelse i polisutredningen. Filmsekvensen spelades upp i tv-programmet "Efterlyst" och polisen fick in flera tips som pekade ut 19-åringen och en nu 18-årig kamrat till denne. 

18-åringens mor såg dessutom tv-inslaget och hon kände igen sin son och dennes kamrat. Hon krävde att sonen skulle gå till polisen och erkänna brottet – vilket han och 19-åringen också gjorde den 30 oktober. 

18-åringen och 19-åringen, som nu har dömts för rån, har inte velat berätta vem den tredje gärningspersonen är. 

18-åringen döms till ungdomsövervakning i nio månader, medan 19-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader. Linköpings tingsrätt beslutade även att duon ska betala skadestånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!