Här avslöjas fuskaren – av fågelskådare

Surfare bröt mot bestämmelser om fågelskyddsområde i Roxen, men de blev fotograferade av fågelskådare på stranden. Nu är surfningen polisanmäld.

Bildbevis. Fågelskådare fotograferade surfarna som överskred tillträdesförbudet i Roxen.

Bildbevis. Fågelskådare fotograferade surfarna som överskred tillträdesförbudet i Roxen.

Foto: Privat

LINKÖPING2017-04-28 07:30

Tre gånger på en vecka såg fågelskådare vid Svartåmynningens naturreservat hur flera personer ägnade sig åt så kallad kite-surfing (surfning på bräda med en tillkopplad segelskärm) i Roxen.

Fågelskådarna fotograferade kite-surfarna och deras bilar och en polisanmälan är gjord.

Enligt vittnesmål från fågelskådare blev fåglar skrämda och flydde av surfarnas aktiviteter.

Mellan 1 april och 30 juni råder tillträdesförbud i Svartåmynningens naturreservat till skydd för de hotade och rödlistade fågelarter som finns där. Enligt ett beslut från länsstyrelsen som gällt sedan 2003 är det förbjudet att vindsurfa eller kite-surfa i naturreservatet.

Vid två tillfällen med fem dagars mellanrum såg fågelskådare att kite-surfning ändå pågick i Roxen. Enligt uppgifter som nu kommit till länsstyrelsen ägnade sig två personer på kvällen den 4 april åt att kite-surfa i Härnaviken i naturreservatet. Fågelskådaren fotograferade händelsen.

Den 9 april såg flera fågelskådare hur två män återigen kite-surfade i samma område. Personen som anmält händelsen till länsstyrelsen har för myndigheten berättat att han konfronterade de båda surfarna och frågade om de kände till tillträdesförbudet. Enligt anmälarens uppgifter till länsstyrelsen, svarade en av männen: ”Jag surfar hur mycket jag vill.”

Samma kväll bevittnade fågelskådare återigen män som surfade i samma område.

Vittnet kontaktade polisen som tog upp en anmälan om överträdelse i fågelskyddsområde och hos länsstyrelsen är den otillåtna surfningen nu ett tillsynsärende. Länsstyrelsen har satt upp skyltar på flera ställen i reservatet om att kite-surfning är förbjudet.

Den som bryter mot tillträdesförbud i fågelskyddsområden kan dömas till böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!