Det beror på att det var dags för stadsfinalen i Kockduellen. Tävlingen går ut på att högstadieelever i årskurs åtta och nio tävlar i matlagning. I tävlingen deltog 14 elever från Berzeliusskolan och Folkungaskolan.
– Det är avslutet på en uttagning som vi har haft på högstadieskolorna ihop med hemkunskapslärarna, berättade Marie Persson Stopar, arbetslagsledare på restaurang- och livsmedelprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium.
Tävlingen arrangeras för tredje året i rad. De som ligger bakom tävlingen är branschorganisationen Visita. I torsdagens tävling fick deltagarna utgå från en varukorg som organisationen tagit fram där huvudråvaran var vegetarisk färs. De fick också använda sig av grönsaker, mejeriprodukter och kryddor.
– De har fått förbereda sig och provlaga rätterna hemma och på skolan, förklarade Marie Persson Stopar.
När tävlingen drog igång var stämningen laddad. Elin Höglund började med att hacka lök.
– Det känns bra. Vi provlagade maten i går, men nu är jag lite stressad, sa hon.
Elin tävlade tillsammans med sina klasskamrater Alma Leuchovius och Evelina Silvervarg. De går i årskurs åtta på Berzeliusskolan. De lagade vitlöksbiffar med sötpotatispommes.
Två andra deltagare var Elvira Sjönell och Stella Gylling. De går i årskurs åtta på Berzeliusskolan.
– Vi ska laga vegetariska biffar med paprikasås och ris. Vi valde den rätten eftersom att den inte är jättevanlig, förklarade Elvira.
Eleverna hade en och en halvtimme på sig att laga tre portioner till jury, publik och de själva. Jurymedlemmar var Emma Johansson och Henrik Ferraro från restaurang Storan tillsammans med Lukas Cornelius och Rasmus Esplund från Scandic Frimurarehotellet.
– Det är roligt att se att alla går in för det. De är väldigt noggranna, sa Lukas.
– Jag tycker att det går jättebra. Alla samarbetar bra och delar upp de olika momenten på ett bra sätt, sa Emma.
En och en halv timme senare var det dags för jurybedömning. Bedömningen utgick från en mall som Visita tagit fram. Juryn tittade på utseende och upplägg, tillvägagångsätt och hållbarhetstänk samt samarbete. Vinnare blev Elvira och Stella från Berzeliusskolan. Juryns motivering var att deras rätt smakade bäst, de hade god råvarukunskap och ett bra samarbete.
Både Elvira och Stella var förvånade.
– Det känns jättekul, men också otippat, sa Elvira efter vinsten.
De vann varsin biobiljett och har chans att tävla i Kockduellen i Stockholm.