Här är världens svåraste tipspromenad

Se hit, alla vetgiriga. Nu arrangerar Linköpings universitet världens svåraste tipspromenad!

Ta chansen! Här på Trädgårdstorget ska tipspromenaden framtagen av forskare vid Linköpings universitet. Projektledaren Emma Sandelius är imponerad över engagemanget hos forskarna.

Ta chansen! Här på Trädgårdstorget ska tipspromenaden framtagen av forskare vid Linköpings universitet. Projektledaren Emma Sandelius är imponerad över engagemanget hos forskarna.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-01-15 13:00

På måndag startar den. En rundvandring på ett par kilometer i Linköping med tio högaktuella frågor uppsatta på de stora reklamtavlorna längs stans gator.

– Med Världens svåraste tipspromenad vill vi ge alla som deltar möjligheten att på ett kul och annorlunda sätt upptäcka vad vetenskap egentligen handlar om. Med frågorna vill vi uppmuntra till diskussion och reflektion och visa på vikten av att kunskap för att kunna hitta ett svar på vår tids stora utmaningar, säger projektledare Emma Sandelius.

På torsdag eftermiddag, den 18 januari, invigs tipspromenaden och allmänheten kan då möta forskare, lärare och studenter för inspirerande samtal.

– Vi kommer att ha ett tält på Trädgårdstorget och servera kaffe och varm choklad. Här kan man ställa allsköns frågor till våra forskare och studenter på plats. Alldeles runt hörnet finns första tipsfrågan, säger projektledaren Emma Sandelius.

Eventet hålls även i Norrköping, på Skvallertorget, och tipspromenaden finns i Stockholms stadskärna från den 29 januari. Dessutom kan man gå tipspromenaden på webben, och få stöd på vägen genom att lyssna på forskarnas diskussioner i en podd.

Vad blir det för frågor i världens svåraste tipspromenad?

– "Kommer robotarna att ta alla jobben?" är ett exempel. Alla svarsalternativen är möjliga vägar framåt. Det handlar om de komplexa utmaningar vi har i samhället i dag. Frågor som inte har några entydiga svar.

Björn-Ola Linnér, professor med inriktning mot miljöförändring vid LiU, medverkar på premiärpromenaden i Linköping den 18 januari. Och universitetslektorn Malin Granath är en annan forskare som är med:

– Det är oerhört viktigt att vi tacklar samtidens största utmaningar tillsammans med framtidens studenter. Jag deltar för att lyfta frågor om digitalisering och lösningar för smarta samhällen som håller över tid, säger Malin Granath.

Projektledaren Emma Sandelius är imponerad:

– Forskarna har verkligen engagerat sig och gillat den här idén. Vi vill att tipspromenaden förhoppningsvis skapar nyfikenhet för högre studier. Nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen att delta.

Forskarnas podd

Mer info om världens svåraste tipspromenad finns på www.liu.se

Här är personerna som medverkar i podden kopplad till tipspromenaden:

Johan Ölvander, professor i maskinkonstruktion

Inger Erlander Klein, universitetslektor i reglerteknik

Fredrik Löfgren, robotutvecklare

Ingemar Ingemarsson, professor emeritus

Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik

Matilda Torstensson Wulf, literaturvetare

Sara Liin, biträdande universitetslektor i biofysik

Mattias Arvola, biträdande professor i kognitionsvetenskap

Lars-Åke Levin, professor i hälsoekonomi

Ulf Melin, professor i informatik

Malin Granath, universitetslektor i informatik

Björn-Ola Linnér, professor i miljöförändring

Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi

Anna Malmquist, forskare i psykologi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!