Här är vännerna som ska börja bränna sprit

Vad gör kompisarna som gillar att snapsa och sjunga men tycker att den svenska snapstraditionen behöver förnyas? Jo, startar ett eget bränneribolag.

Alexander Åkerberg och Viktor Hansen är två av männen bakom nystartade Bränneribolaget i Linköping. Till jul hoppas de ha den första snapsen klar.

Alexander Åkerberg och Viktor Hansen är två av männen bakom nystartade Bränneribolaget i Linköping. Till jul hoppas de ha den första snapsen klar.

Foto: Åke Alvin

Linköping2020-06-29 06:00

Tillverkning av alkoholhaltiga drycker är en bransch som växer i Sverige. Idag finns det 874 kommersiella tillverkare av öl, vin, cider och sprit. Det är en ökning med 15 procent på ett år – allt enligt den färska Dryckesbranschrapporten som bygger på statistik från SCB.

Svenska Bränneribolaget i Linköping är så nytt att det inte ens kommit med i rapporten. Det har just startats av sju Linköpingskillar som tycker att det är dags att förnya den svenska snapstraditionen: Viktor Hansen, Alexander Åkerberg, John Jardman, Erik Nåbo, Gustav Sandberg, Anders Taléus och Gustav Storckenfeldt.

– Vi är alla med i Round Table där vi gärna dricker snaps och sjunger snapsvisor. Vi har pratat rätt länge om att starta egen tillverkning, berättar Viktor Hansen.

Viktor driver till vardags Centralbryggeriet i Linköping och det är i de lokalerna som Bränneribolaget ska hålla till. Öltankarna får snart sällskap av utrustning för starkare drycker – men inte nödvändigtvis så starka som man skulle kunna tro.

– Jag brukar själv blanda en rabarbersnaps på runt 20 procent och den är väldigt populär. Jag märker att många undviker snapsar för att de är för starka, så för att få liv i den svenska snapstraditionen kan det behövas lite nytänkande, säger Alexander Åkerberg.

Bränneribolaget hoppas på samarbete med lokala företag som Brunneby Musteri, NordArom och Harrel för att ta fram spännande smaker.

– Fläder, rabarber, kanske blåklint eftersom vi är i Östergötland. Varför inte brännässlor, funderar Alexander.

– Men allra först gör vi nog en mer traditionell akvavit. Vi hoppas hinna få ut den på Systembolaget till jul, säger Viktor.

100 liter sprit åt gången går det att destillera i den utrustning som Bränneribolaget just har beställt. För att få skicka efter en brännvinsapparat krävdes en rad tillstånd

– Men det gick rätt smidigt. Jag vet ju hur sådant går till efter att ha startat ett bryggeri, konstaterar Viktor.

Sångerna är en omistlig del av den svenska snapstraditionen. Att allt färre kan snapsvisor utantill bekymrar Alexander, som var sångförman när han läste i Lund. 

– Snapsvisor är kultur och sammanhållning och de är ofta bärare av sarkasmer och tar tempen på dagens samhällsklimat. Vi har en bekant, Jesper Ohlson, som fått medaljer i VM i snapsvisor och vi har planer på att trycka texter på insidan av våra etiketter, säger Alexander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!