Här är svamparna du ska akta dig för

Linköpings svampklubb bjöd under söndagen in till svamputflykt i barrskogsdominerade Ullstämmaskogen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-14 20:00

Ledaren, Ulla Hodges, har ett märkligt delat synfält. Hon kan gå raskt framåt fast hon har blicken ner på marken i jakt på rara svampar.

– Jag brukar säga att det är ortopedernas svamp egentligen, man får både motionen och de viktiga näringsämnena som man behöver, om man som exempel plockar kantareller, säger klubbens sekreterare Ulla Hodges.

Svampar ska man dock ha stor respekt eftersom uppåt 200 personer söker sjukvård för misstänkt svampförgiftning årligen. Dödsfall är dock väldigt ovanligt. Vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling är de farligaste.

– Svampintresset ökar nu och många yngre kommer med ut i skogen. De flesta plockar kantareller. Men ska man lära sig mer så är soppar en bra nybörjarsvamp. Många är ätliga och få smakar illa eller är farliga, säger Ulla.

Hennes favoritsvamp är inte kantareller, det är istället karljohan. Den passar till så mycket och hon har ett italienskt recept från Corren som favorit.

Men man ska veta vad som finns i grytan. För det finns svenska, så kallade magiska svampar som ger hallucinationer.

"Välkomna alla intresserade, vilken tur vi har med vädret. Ut nu och plocka det ni hittar så artbestämmer vi sen vid fikat" säger Ulla.
"Välkomna alla intresserade, vilken tur vi har med vädret. Ut nu och plocka det ni hittar så artbestämmer vi sen vid fikat" säger Ulla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!