Här är stans nya restaurangtorg

Uteserveringarna har i Linköping har blivit dubbelt så många på tio år. Senast i raden är Pappa Grappa som bygger en stor, påkostad servering på Hospitalstorget.

Snart har Pappa Grappa dubbla uteserveringar på Stora torget. Äntligen, tycker restaurangchefen Viktor Henning och ägaren Ronnie Eriksson.

Snart har Pappa Grappa dubbla uteserveringar på Stora torget. Äntligen, tycker restaurangchefen Viktor Henning och ägaren Ronnie Eriksson.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-06-17 10:00

Driftingenjör Mats Hallberg är den som utfärdar tillstånd att sätta upp en uteservering på kommunal mark. I år har han hittills utfärdat 80 tillstånd. Flera namn är nya jämfört med fjolårets lista: Pappa Grappa, Champagnebaren, 7-Eleven, Cok Najs, Cabo Mexikan, Vallastadens Pizza, Restaurang Norden och Zanas Restaurang.

– Sedan har jag några nya i Vallastaden som precis har sökt. Det blir fler och fler för varje år. På tio år har antalet uteserveringar ungefär fördubblats, säger Mats Hallberg.

Alla restauranger får inte ha uteservering.

– Det måste gå att passera gående. Har man bara en smal trottoar med biltrafik utanför, som till exempel på Storgatan, fungerar det inte.

På Hospitalstorget har Pappa Grappa en ny uteservering med 40 platser längs med huset. Men restaurangen är också i färd med att bygga en större ute på torget. Den blir 8 x 12 meter stor och får 80 sittplatser.

– Vi lägger ner runt en miljon kronor på att bygga uteserveringen. Vi bygger en bar och vi har skickat efter växter från Spanien för att skapa Medelhavskänsla: palmer, vinrankor, fikonträd och ett 150 år gammalt olivträd. Markiser och värmare blir det också – den svenska sommaren är ju inte helt opålitlig, så det gäller att vädersäkra, säger ägaren Ronnie Eriksson.

Den nya uteserveringen beräknas vara färdigbyggd första veckan i juli. Men egentligen skulle Ronnie Eriksson velat ha den på plats redan 2016, när restaurangen öppnade. Först drog upprustningen av torget ut på tiden, sedan bygglovet.

– Det kan blåsa en hel del på torget och därför vill vi ha lite högre staket. Då visade det sig att det krävdes bygglov och det har inte varit enkelt. Vi har haft diskussioner med kommunen varje vecka sedan förra sommaren.

Ronnie Eriksson tycker att kommunen borde ha varit mer tillmötesgående.

– De har ingen riktig förståelse för hur det är att driva företag. Vi har förlorat mycket pengar på det här; det handlar om miljoner sedan starten. Jag har ju restaurang i Norrköping också och vet hur mycket uteserveringen betyder för ekonomin.

Bortsett från att allt har tagit längre tid än väntat är Ronnie Eriksson mycket nöjd med restaurangens placering vid Hospitalstorget.

– Det här torget blir Linköpings nya mötesplats. Här kan man slå sig ner i lugn och ro och slipper stimmet på Stora torget. Det är en harmonisk plats.

Regler för uteserveringar

Den som vill ha en uteservering ansöker hos polisen, för en avgift på 700 kronor.

Är serveringen på kommunal mark, vilket är det vanligaste, måste kommunen också ge klartecken. En restaurang i centrum får betala 44 kronor per kvadratmeter och månad. Utanför city är avgiften 33 kr/m² och månad, i stadsdelscentrumen 22 kr.

Beroende på hur uteserveringen ser ut kan det också krävas bygglov.

Uteservering på privat mark kräver inget tillstånd om inte trafiken (inklusive fotgängare) påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!