Nu införs språkkrav i äldreomsorgen – efter lyckat test

Inget jobb inom äldreomsorgen om du inte kan tillräckligt bra svenska. Det är budskapet från det politiska styret i Linköping, som efter ett pilotprojekt nu ska införa språktest på bred front.

Under nästa år ska Linköpings kommun införa språktest för alla som söker jobb inom äldreomsorgen. Vi har provat att göra testet för att se hur det funkar.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-12-09 05:00

– Alla som nyttjar äldreomsorg i Linköping har rätt att möta personal som pratar, förstår, och kan dokumentera på svenska.

Så sa Jonatan Hermansson (S) för ett år sen. Då hade vård- och äldreomsorgsnämnden, som han är ordförande i, gett klartecken åt att gå vidare med ett pilotprojekt för språktest.

Testet har använts vid rekrytering av ny personal på elva olika äldreboenden och hemtjänstverksamheter i kommunen. Projektet drog igång i mars, och har gått ut på att den som söker jobb inom någon av verksamheterna behöver klara ett språktest för att kunna bli aktuell för anställning. Utfallet av projektet har varit över förväntan, menar Jonatan Hermansson.

undefined
Jonatan Hermansson (S) är ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden i Linköping.

– Vi har hela tiden känt oss säkra på att det här är rätt väg att gå, men vi trodde nog kanske att utmaningarna skulle vara ännu större.

Testets svårighetsgrad har i pilotprojektet motsvarat svenska i årskurs 9. Den som söker en tjänst och är behörig för den får en länk med testet skickad till sig. Personen övervakas sedan under testets gång av ett sorts AI-verktyg, för att se till att han eller hon exempelvis inte går in på andra flikar i webbläsaren, tittar på annat än skärmen, eller får hjälp av någon utanför bild som säger svaren.

I genomsnitt tar det ungefär 20 minuter att bli klar. Hermansson tror att det är nyckeln till att projektet varit framgångsrikt.

– De kommuner där det inte har funkat har det lett till att färre har sökt, de har stött bort folk, för att man har tyckt att det är långt och skrämmande. Vi vill ju ha ett test som är tillförlitligt, men går fort att göra.

Under de cirka nio månader som pilotprojektet pågått har lite drygt 650 personer genomfört testet. Ungefär 150 av dem har blivit underkända, antingen på grund av att de avbrutit testet innan de blev klara, eller för att de helt enkelt inte nådde upp till godkänd nivå.

– Vi vill ju inte sålla bort nån som skulle ha funkat i äldreomsorgen för att testet var för jobbigt. Men vi vill också säkerställa att de som jobbar här kan svenska på ett bra sätt.

Hur påverkar testet era möjligheter att rekrytera?

– Det är klart att det här gör det lite tuffare att rekrytera, eftersom det är fler som sållas bort. 

Men nämndordförande ser fler fördelar än nackdelar.

– Jag tror att det är värt det – att vi tappar en del på vägen, mot att vi vet att de vi får kommer att funka i äldreomsorgen.

Det är trots allt nästan en fjärdedel som sållas bort. Det låter ändå som en markant andel?

– Även om de här 150 hade klarat språktestet hade de kanske blivit bortsållade i en intervjusituation. Det är ju inte säkert att de hade kunnat anställas ändå, även om de inte blev stoppade nu.

Nästa steg blir nu att införa testet på bred front inom hela den kommunala äldreomsorgen, vilket ska ske nästa år. Även avtalen med privata utförare ska framöver innehålla krav på att använda språktestet vid rekrytering. Kommunen jobbar också på hur man ska hjälpa personer som har svårt med språket.

– Du kanske inte klarade testet, men var nära. Då kanske det är värt det att anställa dig, men innan du får börja jobba får du gå fem veckors yrkessvenska innan du kommer ut på golvet och börjar jobba. Vi behöver hitta de där nivåerna, det är inte helt svart eller vitt. 

undefined
Lawen Redar är sammankallande i Socialdemokraternas arbetsgrupp med benämningen "Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk".

Resultaten från pilotprojektet presenterades i samband med att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson var på besök i Linköping. Med henne var också Lawen Redar (S), sammankallande i en arbetsgrupp i partiet som tagit fram reformförslag inom integrationsområdet. Ett av förslagen är att införa ett nationellt språktest vid rekrytering av äldreomsorgspersonal.

– Jag tror att det är viktigt vi manifesterar att det här är en angelägenhet för hela Sverige, säger Redar.

Varför ska det vara nationellt? Kan inte kommunerna själva avgöra om de behöver det?

– Så kan man ju se det. Eller så kan man se det som att vi i Sverige har en gemensam standard. Här är jag särskilt bekymrad över att människor genomgår utbildningar och ändå har ett rätt svagt språk när man påbörjar ett arbete.

I ett Sverige där Socialdemokraterna styr, kan språktestet från Linköping bli standard?

– Det kan man mycket väl se! Vi är positiva till det här, säger Redar.

undefined
I Linköping besökte den förra statsministern Magdalena Andersson Vallastadens vårdboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!