Samhällsvetenskap och företagande i gymnasietoppen

Samhällsvetenskapsprogrammet är i särklass det mest populära programmet för höstens nya gymnasieelever i Linköping. Men bland utbildningarna finns också en nykomling som seglat upp som favorit.

En nyhet för i år är att alla yreksprogram ger högskolebehörighet. Åsa Ridne, avdelningschef på Linköpings kommun med ansvar för gymnasieutbildningen, har märkt en liten skillnad i antalet sökningar till yrkesprogrammen.
"Det är väldigt glädjande att fler elever söker yrkesprogrammen, arbetslivet behöver de kompetenserna", säger Åsa Ridne

En nyhet för i år är att alla yreksprogram ger högskolebehörighet. Åsa Ridne, avdelningschef på Linköpings kommun med ansvar för gymnasieutbildningen, har märkt en liten skillnad i antalet sökningar till yrkesprogrammen. "Det är väldigt glädjande att fler elever söker yrkesprogrammen, arbetslivet behöver de kompetenserna", säger Åsa Ridne

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2023-08-15 17:00

Snart startar höstterminen och i Linköpings kommun är det eleverna födda 2007 som kommer ta klivet upp till gymnasiet. Valen är gjorda och nu återstår endast dagar innan skolstart.

undefined
Katedralskolan är en av de skolor som flest gymnasieelever söker till. De har både ekonomi-, natur- och samhällsprogammet, som alla är populära i kommunen.

Föga förvånande är det samhällsprogrammet som är den mest populära utbildningen att söka i kommunen. Där ligger Katedralskolan i topp med närmare 700 sökande, följt av Folkungaskolan och Klara Teoretiska Gymnasium. Likt resten av landet är det sedan ekonomiprogrammet, naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet som toppar listorna över flest sökande i kommunen. En trend som sett likadan ut i flera år.

Åsa Ridne är ansvarig för gymnasieutbildningarna i Linköpings kommun.

Varför tror du att så många vill plugga samhällsprogrammet?

– Det är detsamma om man tittar i hela Sverige att samhäll är det stora programmet. Det är ett brett program med många möjligheter efteråt och det attraherar många.

undefined
Snart är det dags för en ny kull ungdomar att börja gymnasiet. Inför årets gymnasieval var det många som sökte det nya programmet Försäljnings- och serviceprogrammet.

Ett program som däremot sticker ut är nykomlingen försäljnings- och serviceprogrammet, som tidigare gick under namnet handel- och administration. Programmet som erbjuder kurser i affärsutveckling, företagande och försäljning startades upp inför förra läsåret och hade många sökande inför höstens terminstart.

Hur känns det att ha så många sökande?

– Det är väldigt positivt, för överlag behöver vi ha fler elever som söker yrkesprogram, säger Åsa Ridne.

Nytt för i år är också att alla yrkesprogram numera ger högskolebehörighet. Det betyder att den som vill studera vidare kan göra det på både yrkeshögskola och universitet efter programmet.

Märks den här förändringen på intagningen i år?

– När vi tittade på den preliminära sökningen kunde vi se att det var något fler som sökte yrkesprogram i år jämfört med föregående år, men det är väldigt svårt att säga om det beror på det här. 

undefined
En nyhet för i år är att alla yreksprogram ger högskolebehörighet. Åsa Ridne, avdelningschef på Linköpings kommun med ansvar för gymnasieutbildningen, har märkt en liten skillnad i antalet sökningar till yrkesprogrammen. "Det är väldigt glädjande att fler elever söker yrkesprogrammen, arbetslivet behöver de kompetenserna", säger Åsa Ridne

Bland yrkesprogrammen är det främst flygteknikutbildningen, samt el- och energiprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet som är mest populärt.

Ett program som inte är lika populärt i Linköping som i resten av Sverige är estetiska programmet. Till hösten hade man bara 98 elever som sökt programmet i Linköping som förstaval på totalt sex olika skolor.

Varför blir det estetiska programmen inte lika sökt här i Linköping?

– En orsak kan vara att vi inte erbjuder alla estetiska inriktningar. Men där samarbetar vi i Östergötland, så vissa av de estetiska inriktningarna erbjuds på andra ställen, säger Åsa Ridne och fortsätter:

– Det handlar om att man vill kunna erbjuda en hög kvalité på programmen. När vi har gjort analyser på om vi exempelvis skulle starta dans ser vi att det inte skulle finnas någon bärighet för det i Linköping.

Ett annat program som sedan flera år haft svårt att fylla sina platser är det humanistiska programmet som bara finns på en skola i kommunen. Trots att man minskar sina platser med mer än hälften sedan förra året har man inte lyckats fylla platserna. I år är det nio elever som börjar.

Varför så få personer vill läsa programmet tycker Åsa Ridne är svårt att svara på.

– Det är något som vi själva funderar över. Om man jämför med tio år bakåt i tiden kan vi se att det inte är lika många elever som väljer att läsa språk utöver engelska på högstadiet och gymnasiet – och det är ju en viktig del av det humanistiska programmet. Men vi har känt att det ändå är viktigt att försöka fortsätta erbjuda utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!