Vinterljus står för dörren – så blir årets upplaga

Årets Vinterljus står för dörren. Under arrangemanget kommer Linköpings stadskärna lysas upp av konstnärliga ljusverk som sträcker sig från Farbror Melins torg till Trädgårdsföreningen.

Vinterljus har anordnats sedan 2005. Här syns en ljusinstallation på gångbanan mellan Ågatan och Biskopsparken.

Vinterljus har anordnats sedan 2005. Här syns en ljusinstallation på gångbanan mellan Ågatan och Biskopsparken.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2024-11-06 05:00

Nyheten i korthet

  • Årets ljusfestival i Linköping startar den 14:e november och pågår till den 1:a december. Stadskärnan kommer att lysas upp av konstnärliga ljusverk, med aktiviteter som eldshower och livemusik under helgerna.
  • Festivalen presenterar verk från internationella, nationella och lokala konstnärer. Bland höjdpunkterna finns ett 12 meter högt verk av en fransk konstnär och ett ljusverk på Sankt Lars kyrka, skapat av en lokal konstnär.
  • Arrangemanget, som kostar två miljoner kronor, är utformat för att besökare ska kunna uppleva det när det passar dem, utan behov av att exempelvis köpa biljetter i förväg.

Årets upplaga inleds den 14:e november och pågår i ungefär två och en halv vecka fram till första december. Den som är bekant med Vinterljus från tidigare år kommer att känna igen upplägget med promenader med olika lysande konstverk utplacerade runt omkring centrala Linköping. Under helgerna kommer det i Trädgårdsföreningen anordnas föreställningar med bland annat eldshower, berättelser runt lägereld och livemusik.

Projektledaren Elin Winberg förklarar.

– Det är en väldigt klyschig kommentar men förhoppningen är att det ska finnas något för alla. Vi känner att vi har en rolig bredd i år eftersom vi fått bidrag från allt från internationella till nationella och lokala konstnärer.

undefined
Elin Winberg är projektledare för årets Vinterljus. Hon tror och hoppas att det ska finnas något som ska falla alla Linköpingsbor i smaken.

Bland ljusverken som sticker ut i år framhåller Elin bland annat ett liggande tolv meter långt verk från en fransk konstnär som brukar ställa ut på Lyons, i branschen mycket välrenommerade, ljusfestival. Utöver den vill hon även slå ett slag för ett verk som lokala skolelever varit med och dekorerat samt ett ljusverk på Sankt Lars kyrka. Den sistnämnda är gjord av en lokal konstnär som i skapandet involverat personal i kyrkan för att visa upp kyrkans historia och berättelser från den.

– Evenemanget är utformat på så sätt att man ska kunna uppleva det när det passar en själv. Annars är det så vanligt nuförtiden att man måste bestämma en dag och köpa biljetter eller vad man nu måste göra. Här kan man svänga förbi de olika verken när man känner för det.

undefined
Slingan sträcker sig från Farbror Melins torg, via bland annat Trädgårdstorget, till Trädgårdsföreningen.

Arbetet för årets arrangemang inleddes i princip direkt efter att den sista fakturan från förra årets festival betalats in och utvärderingen hade gjorts.

– Vi hade vårt första möte i januari med projektgruppen och sen så har vi en urvalsgrupp som går igenom alla ljusverk och idéer som kommer in. Det är inget heltidsjobb men vi håller successivt igång hela året för att hitta samarbeten och hålla kontakt med olika fastighetsägare.

Enligt henne brukar fastighetsägare generellt stå positiva till att överlåta exempelvis sina fasader för olika ljusanordningar under festivalen.

Kostnaden för satsningen ligger på två miljoner kronor. En budget som varit i princip oförändrad under åtminstone de tre senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!