Under natten till tisdagen transporterades torpet och uthusen på stadens gator från Grenadjärparken vid Garnisonsområdet ut till parkeringen vid Valla gård. Där ställdes de upp i väntan på gryning och arbetsljus för flytten den sista lilla biten in i skogen, mitt emellan Friluftsmuseet Gamla Linköping och Vallaområdet. Det är inte många centimeter tillgodo på sidorna om de över sex meter breda ekipagen där de snirklar sig fram mellan björkarna.
Läs mer: BILDEXTRA: Här flyttas torpet
I skogsgläntan ska torpmiljön visa hur livet kunde se ut för den indelte soldaten Anders Tidström och hans familj i början av 1810-talet. De bodde i Ryttartorpet på riktigt vid den tiden, då det hette Nr 20 Tidstorp, låg under Tift Backgård och alltså hörde till Kärna socken. Uthusen kommer dock från annat håll, Svenningeby rusthåll i Ydre.
– Torpet ska möbleras tidstypiskt och det blir djur i fähuset och odlingar kring torpet, förklarar Tina Karlsson som är chef för friluftsmuseet. Åtminstone exteriören ska kunna visas redan i sommar.
Ryttartorpet har alltså flyttat ett par gånger tidigare under sin existens. Det lär härstamma från 1600-talet, men 1923 flyttades det från Kärna till Grenadjärparken för att fungera som en sorts friluftsmuseum, före Gamla Linköpings tid. Det invigdes 1925.
Dock har det lilla torpet försummats ganska rejält på senare år. Det var den tidigare antikvarien Johan Högquist som upptäckte att huset drabbats av hussvamp.
– Förskräckligt, säger han, men lyckligtvis hade det inte hunnit gå så långt. Det var dåligt ventilerat, skorstenen hade satts igen och torpargrunden hade gjorts tät med cement. Då kan det gå illa.
Nu är hussvampen borta och misstag ska inte upprepas. I Vallaskogen ställs husen på noggrant utplacerade hörnstenar och sedan blir det välventilerade torpargrunder under dem.
Tanken är att torpmiljön ska knyta ihop stadskvarteren i Gamla Linköping med Valla gård. Förslaget att flytta Ryttartorpet till friluftsmuseet kom ursprungligen från ett medborgarförslag 2008 och 2013 beviljade
Westman-Wernerska stiftelsen 15,8 miljoner kronor till flytten av torpet och dessutom av Röda magasinet, Garnisonsmuseet.
– Flytten av Ryttartorpet är första steget i vårt uppdrag att berätta om stadens militära historia, förklarar Tina Karlsson. Fortsättningen kommer att presenteras inom kort.