När bil efter bil susar förbi på den hårt trafikerade Bergsvägen är det nog få som vet att en av Sveriges bästa platser för fågelskådning ligger precis intill.
– Folk som inte är så intresserade av fåglar frågar ofta var Svartåmynningen ligger när jag pratar om det, säger ornitologen Berndth Gustafsson.
Naturreservatet strax norr om Linköping är alltid värt ett besök, men så här års sjuder det av liv på strandängarna och i sjön. Det räcker med att kliva ur bilen på parkeringen vid Nybro för att en av lokalens karaktärsarter ska visa upp sig. Under april och maj hörs rödspovens gnälliga läte var man än befinner sig och fåglarnas spelflykt är lätt att se. Här har rödspoven ett av sina starkaste fästen i hela Sverige, annars är den mycket sällsynt och är starkt hotad enligt SLU Artdatabanken. Berndth Gustafsson inventerar rödspov för länsstyrelsens räkning och kan konstatera att det så här i slutet på april finns 19 exemplar i reservatet.
– Åtta par och tre ensamma fåglar. Jag hoppas att det kommer några till, säger Berndth Gustafsson.
Något oroande är att rödspoven bara fått ut tre flygfärdiga ungar de tre senaste åren. Berndth Gustafsson är inte säker på varför det gått så dåligt, men har en teori:
– Jag tror det är torkan. Rödspovar gillar blöta partier mellan tuvorna, hoppas det blir bättre i år när vattenståndet varit så högt, säger Berndth Gustafsson.
Länsstyrelsen, som förvaltar Svartåmynningens naturreservat, utför kontinuerligt åtgärder som ska förbättra häckningsframgången för rödspoven som också är en så kallad ansvarsart för Linköpings kommun. Fiffigt nog fungerar arbetet bra även för en annan mycket sällsynt fågel som kan ses i april månad. I år har 45 fjällgäss rastat på sin väg mot häckplatserna runt i Arjeplog, det är ungefär hälften av den totala svenska populationen.
– Fjällgäss är mycket noga med sina rastplatser, betade strandängar ligger i topp. När man skapar miljöer för kräsna strandängsvadare (rödspov) så gör man helt rätt för fjällgässen också. Så länge dessa marker sköts på bästa sätt kommer fjällgässen att fortsätta använda området, säger Niklas Liljebäck som leder det svenska fjällgåsprojektet.
Fjällgåsen är en av Europas mest sällsynta fåglar och Niklas Liljebäck tror att ungefär endast 20-30 par potentiellt kan häcka i Sverige i sommar. Vid Svartåmynningens naturreservat rastar huvudflocken, flera av fåglarna är ringmärkta eller sändarförsedda. På så sätt vet man att fjällgässen övervintrar i Nederländerna och häckar runt Arjeplog i de svenska fjällen.
– Sedan finns det också ett antal mindre flockar som vi vet väldigt lite om, säger Niklas Liljebäck.
De sällsynta fåglarna lockar fågelskådare från hela Sverige, men det finns naturligtvis gott om vanliga arter också som man med lätthet kan se från någon av plattformarna. Så här års är grågäss ute och går med nyckläckta ungar, högljudda rödbenor markerar sina revir och flera sorters änder söker föda i vikarna. Ute på sjön trängs måsar och tärnor.
– Fördelen med området är att man har allt samlat på ett ganska litet område. Det är ett väldigt tillgängligt reservat och man ser bra från alla plattformar och torn, säger Berndth Gustafsson.
Håkan Petersson som gjort oss sällskap den här småkyliga morgonen säger:
– Jag rekommenderar att ta med en termos kaffe och kanske en äggmacka och åka hit. Man ångrar sig inte.