Mer eld och mindre el under årets Vinterljus

På fredagseftermiddagen inleds årets Vinterljus. I elkrisens spår blir årets upplaga lite annorlunda. Mindre elektriska ljus, mer eld – och ett sjungande träd.

Michael Brask och Elin Winberg tar ton för att demonstrera "Singing tree" i Trädgårdsföreningen – ett verk som lyser i takt med ljud.

Michael Brask och Elin Winberg tar ton för att demonstrera "Singing tree" i Trädgårdsföreningen – ett verk som lyser i takt med ljud.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-24 20:31

– När den här elsituationen uppstod fick vi tänka om. Sen när idéerna kläcktes och började formas började man tänka: "Varför har vi inte gjort så här innan?" säger kommunens kulturutvecklingschef Michael Brask när han står intill ett av årets åtta installationer – det "sjungande" trädet vid fontänen i Trädgårdsföreningen.

– Det reagerar på ljud. Så om man ställer sig här och pratar, klappar eller sjunger så blinkar trädet i takt, säger projektledare Elin Winberg.

Att det "bara" är åtta installationer i år är ett led i omtänkandet. Installationerna kommer dessutom bara lysa mellan klockan 16 och 21.

Hur mycket el drar årets vinterljus?

– Totalt, med alla verk inräknade och under hela perioden, drar det under 1 000 kilowattimmar. Det är ungefär så mycket som ett hus kan förbruka under en månad, säger Elin Winberg.

undefined
En omgång vinterljus brukar kosta kommunen ungefär två miljoner kronor – så också i år. "Men i år har vi lagt mer pengar på samarbeten med lokala föreningar och kulturaktörer. De som haft det tufft de sånaste åren", säger Elin Winberg.

Men när elljuset minskas öppnas dörrar för andra ljuskällor och i år har det satsats stort på eld. Med start klockan 17 varje fredag-, lördag- och söndagkväll kommer det bjudas på eldbaserade ljusupplevelser i Trädgårdsföreningen.

– Under två timmar kommer vi ha marschaller, eldshow, sagoberättare runt en lägereld, levande musik och möjligheter att tända egna ljus.

undefined
Elin Winberg kan styra färgerna till "Singing tree" med en app i sin telefon.

Hälften av årets installationer är i Trädgårdsföreningen. Resten kommer att finnas på Stora torget, Torggatan, Hospitalstorget och i hörnet av Tanneforsgatan och Klostergatan. Därifrån kommer också Linköpings guideklubb att utgå när de går sina guidade turer runt årets slinga. 

– Vi går med de som vill ha sällskap och kanske lite mer kött på benen. Utöver information om själva installationerna fyller vi ut med berättelser och historia om platserna, säger Eva Lindgren och lägger till att man helst ska föranmäla sig till de guidade turerna på guideklubbens hemsida.

Vad tycker ni om årets upplaga?

– Vi har inte kunnat se allt ännu, så vi har hittills mest teoretiska kunskaper. Men den här är ju imponerande, säger Jenny Berglund och pekar på det sjungande trädet.

undefined
Karin Sandell, Eva Lindgren och Jenny Berglund från Linköpings guideklubb kommer guida runt slingan från klockan 17.30, 25 och 29 november och 6 och 8 december.

Förutom det sjungande trädet i Trädgårdsföreningen kan Linköpingsborna i år till exempel titta på sex meter höga blommor på Stora torget eller sätta sig i en stor ljuskula på Hospitalstorget och lyssna på hemvävd musik.

– När man går in börjar det spelas musik från lokala band eller av några av våra stora stjärnor som Winnerbäck och Ludwig Göransson.

undefined
Stora torget lyses numera upp av sex meter höga blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!