Lisa Nåbo (S) om EU: "Jag har inte packat väskorna än"

Lisa Nåbo (S), 29, ser sig som den enda östgötska politikern med rimliga chanser att komma in i EU-parlamentet. Vi träffade henne, i centrala Linköping, för en längre intervju om kandidaturen. "Abortfrågan är högt upp på agendan bland unga kvinnor – de är riktigt oroliga", säger S-politikern.

Lisa Nåbo (S) är en av de Linköpingspolitiker som kandiderar till EU-parlamentet. Här listar hon sina tre viktigaste frågor.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-05-12 05:00

Den 9 juni, om ungefär en månad, äger valet till Europaparlamentet rum i Sverige – ett val som brottas med ett lågt valdeltagande. Senast, den 26 maj 2019, valde 59,7 procent av de röstberättigade Linköpingsborna att gå till valurnorna. För hela landet var valdeltagandet på låga 55 procent – vilket går att jämföra med riksdagsvalets 84,2 procent. 21 av Europaparlamentets 720 ledamöter väljs i Sverige.

undefined
Av 705 ledamöter i Europaparlamentet kommer 21 ifrån Sverige. Störst partigrupp är den som Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i. Efter valet 2024 kommer det att sitta 720 ledamöter i parlamentet.

Bland de etablerade partierna återfinns en rad östgötska politiker på EU-listorna. Regionpolitikern Julie Tran (C), KD-politikern Annicki Oscarsson och Miljöpartiets Rebecka Le Moine är några av dem, men SSU-ordföranden från Linköping Lisa Nåbo ser sig som den enda östgötska kandidaten med rimliga chanser att ta en plats i parlamentet – ett konstaterande hon gör med glimten i ögat. Men det kommer att krävas att marginalerna är på hennes sida.

Lisa Nåbo har plats nummer sju på Socialdemokraternas EU-lista. Under den senaste mandatperioden har partiet haft fem ledamöter i Europa-parlamentet.

– Jag har inte packat väskorna än, man ska ju inte ta ut något i förskott, men det är väl ingen opinonsundersökning som gjorts det senaste halvåret som visar att Socialdemokraterna får mindre än sju mandat. Matematiken ser väl ut som så att om inte vi fullständigt kollapsar här på slutet, och speciellt om något av de andra partierna inte klarar av att nå upp till spärren, så är det mycket som tyder på att S tar det här sjunde mandatet. Om jag då jämför med de övriga partiernas listor finns det inga östgötar på ens i närheten av valbar plats, säger Lisa Nåbo.

undefined
Linköpingsbördiga SSU-ordföranden Lisa Nåbo (S) ser sig som den enda östgöten med rimliga chanser att komma in i Europaparlamentet, ett konstaterande hon gör med glimten i ögat. Det krävs att Socialdemokraterna får sju mandat i det stundande valet. I dag har partiet fem.

Hon har sin bas i Linköping men bor, med anledning av uppdraget som SSU-ordförande, i Sundbyberg utanför Stockholm. I dagarna befinner hon sig på hemmaplan för att kampanja och delta i en rad EU-debatter. Hon väljer det centrala kaféet Simons Rosteri & Bageri, på Storgatan, som plats för intervjun.

Hur ser du på att valdeltagandet och intresset för EU-valet är så lågt?

– Jag tycker att det är väldigt synd, för det påverkar oss väldigt mycket. Den enskilda kandidaten har förhållandevis stor påverkansmöjlighet och kan åstadkomma alternativt ställa till mer saker än vad en enskild riksdagsledamot kan göra. En röst i EU-valet är mer värd på det sättet – men också för att det är färre som röstar, säger Lisa Nåbo när hon slår sig ned med en kopp te i handen.

undefined
Med anledning av uppdraget som SSU-ordförande bor Lisa Nåbo för närvarande i Sundbyberg utanför Stockholm, men basen är i Linköping och hit vill hon tillbaka. "Jag är riktigt sugen på att flytta tillbaka någonstans längs Östgötapendelns dragning", säger hon.

Men varför är EU-valet viktigt för Linköpingsborna?

– Över hälften av alla beslut som fattas i kommunfullmäktige är grundade i beslut som redan fattats i Europaparlamentet. Jag träffar ofta förstagångsväljare som är öppna med att de inte förstår hur EU fungerar. Då brukar jag förklara det som att EU fattar beslut om ramarna som ett land kan verka inom. Sverige ligger redan innanför ramarna så EU kanske märks mer i vardagen för ett land som är ute och svajar i marginalerna. Men de där marginalerna kan krympa eller växa på ett sätt som påverkar oss här i Sverige och Linköping.

Inför olika val, likt det till Europaparlamentet, pratas det ofta om olika "ödesfrågor". För Lisa Nåbo handlar det om klimatet, om det fortsatta stödet till Ukraina men också den växande kritiken och skeptismen mot demokratin i Europa.

– Demokratin är på tillbakagång i världen. I Sverige ifrågasätter var fjärde ung kille om demokratin är det bästa systemet för att lösa våra problem. Det odlas ett politikförakt, det finns fejkade trollkonton som bara finns för att misskreditera och det heilas öppet i Europaparlamentet. Demokratin är absolut inte fullkomlig men det är bara när vi gemensamt satsar på den som den kan fungera. Vår demokrati är uppbyggd på tanken att om varje människa engagerar och organiserar är man med och påverkar och vi får det samhälle som människor mår bra av. När vi ger upp på den tanken är det en farlig väg vi går till mötes.

undefined
"De partier som förväntas göra bäst ifrån sig i EU-valet är klimatskeptiker. Så det är verkligen en ödesfråga", säger EU-kandidaten Lisa Nåbo.

Det är stora frågor som du pratar om hur ska man göra för att den enskilda väljaren ska känna att EU-valet "rör mig och min vardag"?

– Det beror på vem du pratar med. Bland unga är det tre frågor som skapar mest engagemang. Det är klimatet, jämställdheten och situationen i Palestina. Man får inte ett Europa som stöttar det palestinska folket gratis utan det kostar din röst.

Vid det fall marginalerna är på Lisa Nåbos sida vill hon, som ledamot i Europaparlamentet, vara ett språkrör för den unga generationen.

– Jag är väldigt orolig för att unga inte ser en poäng med politisk organisering. 60 procent av de unga känner att samhället är på väg åt fel håll och hälften tror inte att politiken kan lösa problemen. Därför känner jag det som en väldigt viktig uppgift att driva politiska frågor som är särskilt viktig för unga.

Men vad rent konkret är det för frågor du vill och kan driva?

– Bostadsbristen och priset på boenden är ett europeiskt problem. Samtidigt ökar välståndet men det kommer inte unga till del. En annan konkret grej som vi driver är att göra det billigare för unga att ta del av Europa. Vi vill införa ett Europakort så att man som ung kan "interraila" och upptäcka sin kontinent.

undefined
Lisa Nåbo (S) driver en personkampanj i EU-valet men för att kryssas in i parlamentet genom personröster är en minst sagt tuff utmaning. Hennes största hopp är att Socialdemokraterna får sju mandat och därmed sju EU-ledamöter.

– Sen är abortfrågan högt upp på agendan för unga kvinnor. Det var den inte för 14 år sedan när jag började med politiken. Kvinnor jag möter är riktigt oroliga för att deras fysiska frihet tas ifrån dem. Jag vill driva att rätten till fri och säker abort skrivs in i EU:s rättighetsstadgar och att den svenska samtyckeslagstifningen ska gälla i hela Europa – så att man kan resa på en festresa till Malta utan att vara rädd för att det är slutet på ens ungdom, fortsätter Lisa Nåbo.

Om du blir parlamentariker, då ser du en möjlighet att påverka?

– Ja, det finns det flera exempel på. Den stora klimatsatsningen "Fit for 55" är inte från gud sänt utan det kommer från enskilda parlamentariker som har en god tanke. Så man kan verkligen påverka väldigt mycket.

undefined
Lisa Nåbo (S) valdes till SSU-ordförande i ytterligare två år i augusti 2023. Om det blir en plats i EU-parlamentet är det oklart om hon fortsätter uppdraget tiden ut.

I augusti 2023 valdes Lisa Nåbo till SSU-ordförande i ytterligare två år. Om Europaparlamentet blir hennes nästa destination är det oklart om hon fortsätter tiden ut. Drömmen om en "krusbärsbuske i Östergötland" får också läggas på is.

– Att kolla på Hemnet är en stående kvällsaktivitet. Jag är riktigt sugen på att flytta tillbaka någonstans längs Östgötapendelns dragning. Men det finns tid för det också. Jag har planerat att leva länge, säger Lisa Nåbo med ett skratt.

EU-kandidater från länet

Från de åtta etablerade riksdagspartierna är det följande östgötar som kandiderar i EU-valet:

Lisa Nåbo (S), plats 7 på listan.

Elsie Gisslegård (C), plats 8.

Julie Tran (C), plats 17.

Lars Vikinge (C), plats 47.

Staffan Danielsson (KD), plats 13.

Annicki Oscarsson (KD), plats 44.

Johanna Wyckman (L), plats 9.

Rebecka Le Moine (MP), plats 7.

David Westsson (MP), plats 22.

Joanna Sjölander (M), plats 10.

Viktoria Sköld (M), plats 30.

Gunilla Hellberg (SD), plats 14.

Tobias Holmberg (V), plats 18.

Karta: Stora torget, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!