Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, har under många år följt den svenska kommunpolitiken. Enligt honom har flera av de etablerade partierna, när det kommer till kommunlistan, en uttalad ambition om en jämn fördelning mellan kvinnor och män och en hyfsad variation när det kommer till ålder. Sedan finns det många andra parametrar som tas i beaktande.
– Socioekonomisk bakgrund, etnisk bakgrund, erfarenhet och profession försöker partierna såklart också ta hänsyn till, men det är sällan lika tydligt uttalat som det här med den könsmässiga och åldersmässiga uppdelningen.
Inställningen skiljer sig oftast, enligt Johan Wänström, mellan partierna.
– Partier till vänster i skalan brukar generellt sett ha en mer uttalad ambition medan högerpartierna snarare har en strävan. Samtidigt måste man väga det emot partiernas möjlighet att engagera människor. Det kan göra det svårare att få till den här uppdelningen, säger Liu-forskaren och fortsätter:
– Moderaterna är generellt sett, i Sverige, tydliga med att påpeka att det är kompetensen och den interna demokratin som avgör vilken plats man får.
Varför fokuserar partier på köns- och åldersuppdelningen?
– I första hand tror jag att det är för att det är viktigt för demokratin att få en bättre mångfald i politiken. Sedan ser det kanske bra ut gentemot väljarna men jag är inte säker på att alla väljare går igenom listorna och kollar på varje namn.
Fokuserar man för mycket på könsfördelning och ålder?
– Det har under en lång tid varit ett uttalat fokus för många av partierna men det börjar att föras diskussioner om andra aspekter, och diskussioner om att de äldre, de som är 65+, inte får chansen på samma sätt. En stor andel av väljarna tillhör ju den gruppen och är ofta frekventa med att gå och rösta.
I Linköping har Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) kvar samma förstanamn som vid valet 2018, det vill säga Kristina Edlund (S), Niklas Borg (M), Lars Vikinge (C) och Åsa Wennergren (L). Vänsterpartiet (V), Sverigedemokraterna (SD), Miljöpartiet (MP) och Kristdemokraterna (KD) har på olika sätt nya frontfigurer. Det rör sig om Sofia Frithioff (V), Chris Dahlqvist (SD), Maria Moraes (MP) och Denisé Cassel (KD).
När vi fokuserar på partiernas tio första namn (listorna är ofta betydligt längre än så) så skiljer de sig en del åt. S, L, MP och KD har en helt jämn fördelning mellan män och kvinnor medan V har en övervägande del kvinnor. Resterande partier C, M och SD har en övervägande del män. SD har åtta män och två kvinnor.
– Vi har en tredjedel kvinnor på hela listan, säger Jonas Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Linköping, och fortsätter sedan:
– Jag tycker givetvis att det är positivt med en bra fördelning men det finns många fler saker som spelar roll än just könet. För vår egen del har vi en bra geografisk spridning mellan kommundelarna och vi har många olika typer av yrken. Jag tycker att vi har en bred lista måste jag ändå säga.
SD-ordföranden poängterar också att antalet kvinnor som kandiderar för partiet har ökat jämfört med valet 2018.
– När det kommer till topp tio, och anledningen till att det är fler män, handlar det om att många av kvinnorna är nya. De som har valt att kandidera igen är i större utsträckning män och om vi vill ha med oss erfarenheten blir det så, säger Jonas Andersson.
När det kommer till ålder är det Centerpartiet som har högst, 55, medan Moderaterna har lägst, 35. Snittåldern för alla partier är 47.
– Jag säger som Ronald Reagan sa, vi kan inte hjälpa att våra motståndare inte har lika mycket erfarenhet. Vi har en stenhård konkurrens på vår lista och många yngre på tillväxt. Jag tycker att vi har en bra mix, säger Lars Vikinge (C).
Vad är viktigast i utformningen av kommunlistan?
– Det är att vi har en variation när det kommer till kompetens, ålder, bakgrund och kön, att vi har en variation som speglar den skara sympatisörer som vi har. Det är också viktigt att vi har några som har varit med längre och andra som är nya och ska lära sig.
Antalet kvinnor på kommunlistorna inför valet 2018 var 41 procent medan snittåldern var 45.
– Det är många parametrar att ta hänsyn till när en kommunlista sammanställs men i grunden måste partierna utgå ifrån de personer som är engagerade och vill vara med, säger Johan Wänström.