Strandgatan Två hade under några år en serveringsflotte på ån, men det som planeras den här gången är betydligt större. Restaurangen har sökt bygglov för två pråmar på vardera 5 x 22 meter.
Pråmarna ska förbindas med en gång och på den ena planeras en bar och ett kök för enklare rätter.
– Om bygglovsprocessen går snabbt hoppas vi kunna öppna till sommaren, säger Mattias Ergül, delägare och platsansvarig.
Vid Stångån i Linköping finns sommartid uteserveringar vid Matverkstan, Stångs, Mickey's strandfik, Scandic, Åbacka och Tannefors slussar. I år planerar ÖK Smak & Tak och Ronaldo's att öppna uteserveringar vid nybyggena på gamla brandstationstomten.
Dessutom är restaurangbåten Esperanza/De Klipper inte helt ute ur bilden. Ägaren Take Aanstoot håller just på att renovera motor och roder för att kunna transportera bort den, men det är inte säkert att det blir så.
– Jag har två intressenter på båten. Det kan bli så att den stannar i Linköping som restaurangbåt, berättar Take.
Mattias Ergül välkomnar alla andra restauranger vid ån.
– Det är bara bra om vi är många. Jag tror att Linköpingsborna uppskattar det här. När man är utomlands ligger ofta serveringarna på rad längs vattnet. Stångån har varit väldigt underutnyttjad, säger han.
Om restaurangpråmarna ska bli verklighet krävs bygglov. Det försökte Strandgatan Två få redan för några år sedan, men utan framgång. Då var det den dåvarande krögaren Josef Soner som drev frågan. Han ville även ha uteservering mot Hamngatan, men husets K-märkning satte käppar i hjulet. Josef Soner har nu lämnat restaurangen – och Sverige.
– Jag bor i Spanien numera och jobbar med självbetjäningssystem för restauranger. Här är bättre väder, säger han när vi når honom på telefon.
Den här gången tror Mattias Ergül att det ska gå bättre med bygglovet.
– Vi har haft jättebra samtal med kommunen och kompromissat åt båda håll. Vi ville till exempel egentligen ha bredare än fem meter, berättar han.
Just nu har dock Mattias annat att tänka på än sommar och fulla uteserveringar. Han tvingas hantera konsekvenserna av ännu en smittovåg med nya restriktioner.
– Det gick från 100 till 0 igen, med massor av avbokningar. Men vi överlever, det finns de som har det värre. Det jobbiga är personalfrågorna; många extraarbetare blir utan jobb. Men vi har i alla fall kunnat undvika att varsla fast personal.