Marcus Wandt skulle egentligen åkt hem från rymden natten mellan den 3:e och 4:e februari, men på grund av dåligt väder utanför Floridas kust har hemfärden blivit uppskjuten flera gånger.
Vi har pratat med Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, som har koll på hur läget ser ut just nu för Marcus Wandt.
– Det senaste är att det ska vara någon typ av väderavstämning nu i eftermiddag svensk tid. Då tittar man på väderförutsättningarna både i Atlanten och Mexikanska golfen, säger Johan Marcopoulos.
Har ni daglig kontakt med Marcus?
– Vi har ingen daglig kontakt med honom, men vi får besked. Han ringde till vår generaldirektör i helgen. Han mår inte dåligt där uppe kan jag ju säga, han tycker inte att det är tråkigt.
Vad gör han där uppe nu medan han väntar på hemfärden?
– De har ju haft ett ganska tufft arbetsschema och de har fullgjort alla uppgifter. Men det finns alltid en överplanering, reservuppgifter. Forskarna som är en del av experimenten nere på marken blir ju bara glada att de får mer tid för experimenten.
– I lördags fick han en ledig dag och astronauter brukar då söka sig till utsiktsfönstret Cupola. Det är en favoritplats för många astronauter då man kan titta ner på jorden därifrån. Sen så kanske han även hade lite extra tid att kontakta familjen och så, och kanske också göra lite egna experiment.
Hur lugnt måste vädret vara för att han ska få komma hem?
– Man har satt upp ett antal parametrar, till exempel hur mycket blixt det får vara, hur mycket regn och hur höga vågorna och vindstyrkan får vara. Är det så att vädret är utanför de gränserna blir det ingen landning.
– Det handlar i första hand om att kapseln ska plockas ombord på en båt. Man har ett fartyg i Atlanten, och för att det ska kunna åka ut och lyfta ombord kapseln får det inte vara för höga vågor, till exempel.
Vad finns det för fördelar med att landa på vatten gentemot land?
– Det är väl lite enklare, då det går att avhysa ett stort område. Ryssarna har också såna här rymdkapslar och de landar på stäppen i Kazakstan, där inte mycket folk bor. Skulle man landa på det amerikanska fastlandet kan man ju slå ned i något.
Hur vanligt är det med förseningar?
– Det är ganska vanligt. Sen så är det olika hur lång tid det tar, beroende på farkost och så. Vi är inne på tredje dagen nu, så det är inte särskilt mycket.
Hur förbereder sig astronauterna på att åka hem från rymden?
– Packat har de redan gjort. De ska ju även ta på sig sina rymddräkter och så. Sen tror jag också att de behöver få i sig lite mer vätska. Vätskebalansen i kroppen påverkas under hemfärden. I praktiken betyder det att om de inte kompenserar genom att få i sig runt en halv liter vatten innan så får de känslan av att de är uttorkade då vätskebalansen omfördelas.
Finns det några kritiska moment på hemfärden?
– Ja, det kan man säga. När de kommer in i atmosfären bromsas farten väldigt kraftigt. Det blir då hetta på nederdelen av kapseln, runt 1 600 grader. Om det skulle vara ett hål eller så, då kan det komma in plasma i farkosten.
– Det hände faktiskt år 2003 med rymdfärjan Columbia. Den hade en helt annan utformning, men på vägen upp så hade det lossnat is från tanken som slagit hål på en keramisk del av rymdfärjan. När man sedan skulle tillbaka tog sig den varma plasman in genom hålet och gjorde att hela farkostens struktur förstördes.