I Linköpings centrum värms en yta på 27 500 kvadratmeter upp av markvärmen – som består av uppvärmda vattenslingor. När kommunen bygger eller renoverar en gata fastställs det alltid, i varje enskilt projekt, om man ska ha markvärme eller inte. På flera ställen i stan är markvärmen ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägarna där fastighetsägarna betalar en del.
Finns det någon vilja i kommunen att utöka markvärmen i Linköping?
– Det pågår en förprojektering med ombyggnation av Stora torget och även fram till Storgatan. Då kommer man att titta på om markvärme är ett lämpligt alternativ på de platserna. Man ska ha med sig att markvärmen är en dyr lösning i förhållande till en vanlig vinterväghållning. Men vi kommer att titta just på markvärmen på de ytorna i samband med projektet, säger Dennis Höijer, gruppchef för mark och förvaltning på Linköpings kommun.
Liselott Johansson är stadsträdgårdsmästare på mark och förvaltning. Hon varnar för att det kan finnas tillfällen när markvärmen inte fungerar:
– När man bygger ut staden tar man alltid med frågan om markvärme eller inte. Det är en dyr investering, men markvärmen funkar inte alltid om man planterar växter och träd för nära.