Beskedet kom för två veckor sedan. Ytterligare fyra förskolor i Linköping läggs ned. I Malmslätt och Hejdegården verkställs ett tidigare beslut som innebär att kommunen avvecklar förskolorna på Fårhjordsvägen respektive Hejdegatan för att därefter ställa om dem till bostäder och genomföra en försäljning. Under onsdagen fattade barn- och ungdomsnämnden ett nytt beslut som innebär att två förskolor i Lambohov läggs ned – på Boställsgatan och Tröskaregatan.
Alla oppositionspartier röstade emot beslutet – men S+M-styret har majoritet.
– Det är ett skittufft beslut att ta för att det påverkar många föräldrar, medarbetare och barn. Men när bankullarna växer och barnen blir fler är det en självklarhet att vi bygger ut antalet förskoleplatser. Jag hoppas på en förståelse från Linköpingsborna att vi också måste minska antalet platser när barnen blir färre, säger ordföranden Elias Aguirre (S) om nedläggningsbeslutet.
Alla fyra förskolor läggs ned i augusti. Förskolechef Helen Petersson berättar att alla barn, från en och samma förskola, har erbjudits nya platser på samma enhet. Personal, som är känd för barnen sen innan, ska också "följa med" i flytten.
– Det vi arbetar med nu är att få till en trygg övergång för alla barn, all personal och alla vårdnadshavarna. Vi försöker hålla samman barngrupperna och det är klart att barnen behöver ha med sig känd och trygg personal. Men om det betyder att alla medarbetare följer med eller inte beror på hur många vårdnadshavare som väljer andra förskolor, säger Helen Petersson.
I beslutsunderlagen, för nedläggningen av förskolorna i Lambohov, framkommer två noterbara detaljer. Trots de senaste årens avvecklingar, av totalt 15 förskolor, kommer det att vara en stor överkapacitet av platser de kommande åren. Från och med höstterminen i år finns 8 550 förskoleplatser i Linköping. År 2027 kommer behovet att vara 7 854 platser – alltså nästan 700 färre.
Hur ser ni på överkapaciteten? Kommer det att krävas fler nedläggningar?
– Vi har tittat så långt vi kan se i prognosen och gjort ett avvägande kring att vi också måste klara den prognostiserade uppgången av barn – så att vi inte måste skaffa en mängd nya lokaler och kostnader direkt, säger Helen Petersson.
– Samtidigt ska platserna vara väl spridda över kommunen. Det är svårt att hitta ännu fler nedläggningsförslag om vårdnadshavarna inte ska ha alltför långt till närmsta förskola. Däremot kanske vi måste göra en del organisatoriska anpassningar – att vi till exempel på en förskola med fyra avdelningar ser till att vi har en organisation för att ta emot barn på tre avdelningar, fortsätter hon.
Den andra noterbara detaljen är att utbildningsförvaltningen slår fast att förskolor, med minst 60 platser, egentligen är att föredra – både ur ett organisatoriskt och ekonomiskt perspektiv. Enligt förskolechefen har 34 av 109 Linköpingsförskolor färre än 40 platser medan 17 har fler än 100 platser.
Antalen gäller efter de beslutade avvecklingarna.
Hur ska man egentligen tolka det här ställningstagandet?
– Det handlar om att ha en organisatorisk och ekonomisk hållbarhet. Om en enhet är något större kan vi säkerställa att vi har fler personal på plats när vi har som mest barn på plats. Det möjliggör också mindre gruppindelningar och sammansättningar som bygger på barnens behov och utveckling. Som förskollärare får man även fler kollegor att arbeta med och blir inte lika ensam i ansvaret för läroplanen, säger Helen Petersson.
Behöver man vara rädd för att mindre förskolor ska försvinna?
– När vi går framåt och ska göra nyproduktion kommer det vara så att vi, från tjänstesidan, kommer att föreslå att det ska finnas minst 60 platser på förskolan. Sen är det klart att vi använder oss av den principen när vi behöver göra förändringar och minska antalet platser. Förra året, men också i år, har vi kollat på vilka förskolor som har 40 platser eller färre.
Så när platser behöver minskas är det enheter färre än 40 som ni tittar på?
– Ja, så har det varit hittills.
– Men man ska absolut inte vara rädd om man arbetar eller har barn på en mindre förskola och tänka "blir det vår tur imorgon?". I vissa delar av kommunen har vi nästan bara mindre enheter och där behöver vi fortsatt ha förskolor, fortsätter förskolechefen.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre är inne på samma spår:
– Jag tycker inte att man behöver vara orolig för att ens förskola ska försvinna de kommande åren. Jag konstaterar att en tredjedel av våra förskolor har färre än 40 barn, och så kommer vi fortsätta att ha det. Men när det byggs handlar det oftast om lite större förskolor – och så ser det ut i hela landet. Det har att göra med ökade krav i förskolan – inte minst på kompetens.
Om man blickar längre fram i tiden, kommer de mindre förskolorna finnas kvar?
– För den tid jag kan överblicka kommer vi fortsätta att ha den här balansen bland förskolorna, så det är inget dagens föräldrar behöver oroa sig för. Men det är klart, om man blickar flera decennier framåt, har vi en utveckling där barnen börjar sin utbildning allt tidigare. Förskolan har en läroplan i dag, och det ställer helt andra krav på verksamheten, säger Elias Aguirre och fortsätter:
– Samtidigt kommer vi även i framtiden behöva ha förskolor på landsbygden och på platser där vi inte har fler än 30–40 barn. Så jag tycker inte att man ska oroa sig för fler nedläggningar nu. Vi behöver de förskolor som vi har nu.
Kan man lita på det ni säger nu?
– Det vi sa för ett år sedan var att vi inte skulle återkomma med ett lika stort nedläggningspaket. Det har vi inte gjort och jag ser inte framför mig att vi går fram med ytterligare såna här beslut de närmaste åren.
Kan man lita på att prognoserna och beräkningarna faktiskt stämmer?
– Prognoser är alltid prognoser. De är viktiga men det är också viktigt för oss att vi inte håller på med ständiga omorganisationer i våra förskolor och skolor. Det gör att vi inte ser fler nedläggningar framför oss de kommande åren. Vi behöver lägga fokus på innehållet i förskolan de kommande åren, säger Elias Aguirre.
Linda Hagman är Miljöpartiets ledamot i barn- och ungdomsnämnden. Hon känner en oro kring utbildningsförvaltningens ställningstagande om att förskolor med minst 60 platser är att föredra.
– Det största problemet är att man ger sig på de små enheterna som uppskattas mycket av föräldrar och barn. Vi tycker inte det är eftersträvansvärt att gå mot 60-plus-enheter även om det har ekonomiska och organisatoriska fördelar. Jag är lite osäker på de sociala fördelarna faktiskt, säger MP-politikern och fortsätter:
– Att det är något man strävar efter, att enheter ska ha mer än 60 barn, tycker vi låter extremt. Visst finns det små enheter kvar men jag vet inte om de kommer vara tillräckligt många till slut om det här fortsätter.
Men vad ska man göra istället då?
– Det är knäckfrågan. Vi hade förstås satsat mer pengar på skolan i grunden. Då hade vi inte behövt göra den här typen av besparingar. Men ifall vi skulle hamna i samma sits hade vi sett över förskolornas underlag och skapat lite fler alternativ till beslut – så att det gick att jämföra. Nu har vi bara fått ett alternativ som vi antingen kan säga ja eller nej till. Vi hade velat se flera alternativ med argument för och emot, säger Linda Hagman.
Här är de förskolor i Linköping som har 40 platser eller mindre:
Fredriksbergsvägen, 40. (Ekholmen)
Älgvägen, 40. (Ånestad).
Lantbruksgatan, 40. (Lambohov).
Häggvägen, 40. (Ånestad)
Lingonvägen, 38. (Sturefors)
Vårdbergs kyrkby, 37. (Vårdsberg).
Sandstensvägen, 36. (Gistad).
Grönhögsvägen, 36. (Ekängen).
Stationsgatan, 35. (Tannefors).
Storskiftesgatan, 35. (Lambohov).
Trastsångsvägen, 34. (Linghem).
Middagsgatan, 34. (Ullstämma).
Furubackavägen, 33. (Malmslätt)
Källtorpsvägen, 32. (Slaka).
Anders väg, 32. (Ljungsbro)
Lunnevadsvägen, 30. (Sjögestad).
Myrsättersgatan, 30. (Ljungsbro).
Sofielundsvägen, 28. (Skeda Udde).
Blystigen, 27. (Hjulsbro).
Pilspetsvägen, 26. (Slaka).
Ramstorpsgatan, 26. (Ramshäll).
Fönvindsvägen 25. (Tallboda).
Nygatan, 25. (Trädgårdsföreningen).
Föreningsgatan, 25. (Trädgårdsföreningen).
Djurgårdsgatan, 25. (Trädgårdsföreningen).
Kungsgatan, 25. (Centrala Linköping).
Fårhagsvägen, 25. (Malmslätt).
Valkebogatan, 25. (Valla).
Banérgatan, 25. (Vasastaden).
Maspelösa förskola, 25.
Rekrytgatan, 25. (T1).
Öjebyvägen, 23. (Örtomta)
Knivingegatan, 22. (Ljungsbro).
Kisavägen, 18. (Ulrika).