Här är företagen som kan få pris

Totalt 24 profiler inom näringslivet är nominerade till Näringslivsgalan i Linköping. Och hela 22 av dem är män.

Foto:

Linköping2018-09-14 20:00

– Vi kommer att behöva se över nomineringsprocessen, konstaterar både Anna Lindberg, publisher på Östgötamedia, och kommunens näringslivsdirektör Pia Carlgren, när redaktionen kontaktar dem.

Den 28 september hålls Näringslivsgalan i Linköping i Garden i Konsert och kongress. Drygt 600 besökare kommer till festen som initieras av Mediehuset Corren och Linköpings kommun tillsammans med en rad samarbetspartners i Linköping företagsflora. Här ska gärningar inom näringslivet prisas inom olika kategorier.

I de sex kategorierna är 24 personer nominerade, eftersom varje nominerat företag kan ha fler företrädare. Men bara två av alla nominerade är kvinnor.

Hur blev det så?

– Allmänheten kan skicka in nomineringar och kategorierna ägs av olika organisationer som var för sig tar fram tre kandidater. Den här gången har det blivit så att det är betydligt fler män. Det är något vi får se över till nästa gång. Det ska inte förminska de nominerade företagens gärning, konstaterar Anna Lindberg.

Pia Carlgren svarar ungefär likadant.

Kommer ni att förändra listan över nomineringar?

– Nej. Det gör vi inte. Vi konstaterar att det blev på det här sättet i år. Vi har inte varit med om det tidigare år, och jag tror inte att det kommer att hända igen. Vi vet också vad galan står för. Och att företagen som är nominerade i sin tur arbetar hårt med jämställdhetsfrågorna, säger Pia Carlgren.

Borde ni inte ha kunnat se över nomineringarna innan de offentliggjordes?

– Vi kommer som sagt att se över hur den här processen samordnas till nästa år, svarar Pia Carlgren.

Bland de nominerade finns i år flera IT-företag. I kategorin Årets näringslivsdiamant (utses av Linköpings kommun) är medicinteknikföretaget Amras vd Tommy Johansson nominerad, tillsammans med byggjätten Åhlin & Ekeroths toppchefer samt Nira Dynamics-chefen Predrag Pucar.

I kategorin Årets samhällsutvecklare (Riksbyggen) finns Lydia Johanson som står bakom taxibolaget som säljer taxiresor med bara elbilar, och enbart kvinnliga förare. Kategorin Årets modigaste (kommunägda Sankt kors) lyfter fram företaget Skira som har flera kvinnliga företrädare och som arbetar med digitala lösningar inom lantbruk.

Näringslivsgalan är slutsåld. Intresset har varit extra stort i år, enligt Jessica Stille på eventfixaren Mötesfabriken.

– Vi såg att det kom in bokningar direkt. Vi har fått möblera om för att få in fler gäster. Det blir över 600 personer. Vi kommer att ha lite fler happenings under kvällen än tidigare. Och som vanligt en känd konferencier och artist på scenen som vi inte tänker avslöja i förväg, säger Jessica Stille.

Nomineringarna Linköpings näringslivsdiamant 2018 Årets samhällsutvecklare Årets tillväxtföretag Årets visionär Årets gröna företag Årets modigaste

Här är en nedkortad version av nomineringstexterna. Gå in på Näringslivsgalans webbsajt för att se de fullödiga motiveringarna.

(Kategorins ägare är Linköpings kommun)

Tommy Johansson, Amra: Entreprenör som varit verksam i stora och små bolag i Linköping, ofta i gränssnittet mellan forskning/utveckling och näringsliv.

Joachim Lönn, Göran Lundström och Roger Käller på Åhlin & Ekeroth:

Ett växande byggföretag som i mer än 30 år verkat i Linköping och Östergötland.

Predrag Pucar, Nira Dynamic: Företaget är ett föredömligt exempel på hur en idé som fötts på Linköpings universitet kan förverkligas till ett bolag med internationell tyngd.

(Kategorins ägare är Riksbyggen)

Martin Ekdal, Donya labs: IT-företaget grundades i Linköping och köptes senare upp av Microsoft, vilket betydde att en världsledande gigant kom till Linköping.

Lydia Johansson, Caboo: Ett taxibolag vars affärsidé grundar sig på viktiga samhällsutmaningar, trygghet, jämställdhet och hållbarhet. De säljer taxiresor med elbilar och bara kvinnliga förare.

Mattias Weinhandl, Linköpings affärsänglar: Bidrar till att utveckla Linköping genom att investera i människor och deras startupföretag.

(Kategorins ägare är EY)

Oscar Öberg, Softube AB: Softube är ett bolag som utvecklar musikprodukter, ljudprodukter och programvaror. Under sin knappt 15-åriga historia har bolaget uppvisat en imponerande tillväxt.

Anders Jacobson, Nordiska entreprenadsystem: Utvecklar och säljer molntjänsten Next. Bolagets molntjänst utvecklar, effektiviserar och digitaliserar den dagliga administrationen för mängder av företag i byggbranschen.

Johan Kallblad, Exsitec: Bolaget har sin bas i Linköping men finns på flera orter i Sverige och har sedan sin start år 2000 haft en stadig tillväxt.

(Kategrins ägare är Lundbergs)

David Nilsson, Linköping city samverkan

Genom samverkan mellan fastighetsägare, handlare och kommunens olika enheter utsågs Linköping i våras till Årets Stadskärna 2018.

Stefan Tell, Synthetic MR

avbildningsmetoder, en teknik som huvudsakligen används för magnetisk resonanstomografi (MR) inom sjukvården. Bolaget har genom uthållighet och tro på sin vision nu nått en global marknad.

Viktor Hansen, Kenny Johansson, Centralbryggeriet: Vid sekelskiftet pausade bryggeriarbetarna med en eller två öl intill Stångån och kastade sedan tomflaskorna i ån. Nu fiskar nya Centralbryggeriet upp flaskorna och fyller dem med modern hantverksbryggd öl.

Bo Johansson, Jan Johansson, Flistad lantbruk: Flistad Gård har på ett långsiktigt och hållbart synsätt på sin energianvändning, och använder såväl egen gödsel som jordvärme och solceller för gårdens energianvändning.

Johan Hydén, Hydéns jordgubbar: Ett lysande exempel på hur man genom att identifiera en nisch, fokusera på att utveckla den kan nå både framgång och lönsamhet.

Anders Birgersson, Jakob Olai: Tillsammans har de varit mycket aktiva i att förbättra förutsättningarna för de svenska mjölkbönderna. Först genom intresseorganisationen Sveriges Mjölkbönder, senare genom att vara med och starta Östgöta Mjölk, och därefter vidare genom den ekonomiska föreningen Glada Bonden.

(Kategorin ägs av Sankt kors)

Felicia Bindekrans, Niklas Ericson, Skira: Modet att ifrågasätta dagens villkor och agerande av stora väl etablerade aktörer och viljan att förändra för att skapa en mer demokratisk och mer transparent marknad.

Naveen Sasidharan, Abishek Jacob Chethikatt, Worldish:

Mod är genomgående för allt som kännetecknar de båda grundarna som startat företaget, men också en genomgående vilja att vara med och förbättra världen genom Worldish.

Niclas Söör, Martin Strid, Dospace: Med en tydlig känsla för förändrade behov i arbetslivet för såväl ensamföretagare, startups och stora företag har Dospace omvandlat en modig tanke till ett fungerande koncept.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!