Klättrade upp i Domkyrkans torn - straffas av domstol

Två män, 20 och 21 år gamla, har dömts av Linköpings tingsrätt till 2 000 kronor i böter för olaga intrång, vilket SVT var först med att rapportera om. De togs på bar gärning efter att ha klättrat upp i byggställningarna som omger Domkyrkan.

Två män, 21 och 20 år gamla, döms för olaga intrång sedan de klättrat upp i de byggställningar som omger Domkyrkan som nu renoveras.

Två män, 21 och 20 år gamla, döms för olaga intrång sedan de klättrat upp i de byggställningar som omger Domkyrkan som nu renoveras.

Foto: Polisen

Linköping2023-12-28 10:22

Det var strax efter klockan 01.00 den 16 juni i år som larmet kom. 

En privatperson hade lagt märke till att det fanns människor uppe på de byggnadsställningar som rests i samband med den omfattande renovering som nu pågår av Domkyrkan.

När den första polispatrullen kom till platsen hörde de hur någon ropade uppe i det mäktiga domkyrkotornet.

Personal från Securitas anslöt snart till platsen och uttryckte förvåning över att någon lyckats ta sig in på byggarbetsplatsen utan att någon larm utlöst. 

Området är nämligen utrustat med rörelsesensorer. Det visade sig dock att larmet inte var aktiverat den aktuella natten. 

Flera polispatruller ryckte ut till den historiska platsen och en av poliserna hade med sig en drönare – utrustad med en värmekamera. Poliserna kunde snart konstatera att en av de två klättrarna, som senare identifierades som en 21-årig man, befann sig strax under korset, på cirka 100 meters höjd över marken. 

Den andre klättraren, en 20-årig man, befann sig något längre ned på tornet.

21-åringen och 20-åringen åtalades vid Linköpings tingsrätt för olaga intrång. I förhör erkände bägge männen gärningen. 

– Vi hade varit ute och druckit rätt stadigt innan och så kom vi förbi domkyrkan och stod och snackade ett tag utanför. På något sätt bestämde vi oss för att klättra upp, sade 21-åringen i förhör. 

De har nu dömts för olaga intrång till dagsböter på vardera 2 000 kronor.

Karta: Linköpings Domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!