Här är de nya brandbilarna

På måndag sätts en av de fyra nya brandbilarna i bruk. Med hjälp av de nya släcksystemen hoppas man på en större effektivitet.– Nu har vi fler valmöjligheter. Målet är att vi ska bli mer effektiva, säger Jonas Holmgren, biträdande produktionschef på Räddningstjänsten i Linköping.

Foto: Adam Wrafter

LINKÖPING2016-11-04 18:00

Cirka 140 personer har under de senaste veckorna blivit utbildade i de nya släcksystemen. Detta eftersom de nya brandbilarna är utrustade med mer avancerad teknik som ska effektivisera räddningstjänstens arbete. De fyra brandbilarna som nu finns i Linköping och Norrköping skiljer sig en hel del från de gamla.

– Nu har vi möjlighet att använda oss av fyra släcksystem vilket betyder att vi kan arbeta mer effektivt. De är dessutom bättre ur en miljöaspekt då mindre vatten krävs, säger Daniel Åsberg, brandman i Linköping.

Släckvattnet i brandbilarna blandas med olika tillsatsmedel för att effektivisera släckningsarbetet men också minska mängden vatten. En förhoppning är också att det sekundära arbetet ska bli mindre, det vill säga skadorna efter en brand då vatten ofta kan förstöra stora delar av en fastighet.

Personalen har också fått lära sig de nya kontrollpanelerna på brandbilarna som nu mera styrs via touchskärmar.

– De gamla brandbilarna var lite mer old-school. I det tidigare systemet var det ventiler som styrdes manuellt. Nu styrs det via en touchskärm, säger Jonas Holmgren.

Det är ingen billig historia. Cirka 5 miljoner kronor styck kostar de nya brandbilarna. Till utseendet ser de likadana ut som de gamla. Insidan är det stor skillnad på. De 18 ton tunga brandbilarna har 370 hästkrafter under huven, 3000 liter stor vattentank och en vattenpump med högtrycksdel som kan spruta ut 2400 liter i minuten.

– Senast vi fick nya brandbilar var för 5–6 år sedan. Vi har väntat i flera år på det här och personalen är väldigt engagerad, säger Jonas Holmgren.

De gamla bilarna kommer ersätta ännu äldre brandbilar på andra stationer. Cirka 20 år brukar den tekniska livslängden för en brandbil vara.

– Det finns en marknad för begagnade brandbilar. Även andra kommuner kan komma att behöva en lite billigare, äldre bil, säger Jonas Holmgren.

Släcksystem:

CAFS, compressed air foam system: En blandning av vatten, luft och tillsatsmedel som genererar ett skum. Väl användbart för att släcka eld men också för att motverka spridning.

XFog: Ett tillsatsmedel för brandsläckning. Tillsätts i släckvattnet för en högre släckeffektivitet. Används bland annat för släckning, ytkylning och för att motverka återantändning.

Skärsläckare: Vatten blandas med skärmedel och sprutas på brandrummet under högt tryck. Blandningen tränger igenom väggen och sprids i en vattendimma. Användbart då det kan användas på utsidan av brandrummet vilket motverkar att syre kommer in då ingångshålet blir väldigt litet.

Det fjärde släcksystemet är det traditionella vattensystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om