Linköpingsbaserade guldsmedsmästarna Margareth Sandström och Peter de Wit, språkforskaren Lorenza Mondada och Autolivs vd Jan Carlsson samt författaren Pia Minati, hedras också vid promotionshögtiden den 26 maj.
Medicinska fakulteten väljer i år att uppmärksamma två personer som båda satt fokus på självmord som är en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga människor i Sverige. Journalisten och författaren Niklas Ekdal har genom sin bok ”Hur jag dog” (2016) hjälpt till att lyfta debatten om detta. (se vår intervju här!). I boken berättar han öppet om sitt eget självmordsförsök. Niklas Ekdal har bland annat varit opinionschef på Expressen och politisk redaktör på Dagens Nyheter.
Hur känner du nu?– Glad förstås, eftersom jag kommer från Östergötland, gick gymnasiet på Katedral i Linköping, gjorde lumpen där och pluggade två terminer på universitetet innan jag fortsatte till Lund. Det är också ett skönt kvitto på att boken "Hur jag dog" har gjort någon nytta och blivit väl mottagen. Sist men viktigast så är det bra att universitetet lyfter frågor om psykisk ohälsa och självmord. Där finns mycket kvar att göra, vetenskapligt, politiskt, kulturellt och mellanmänskligt.
Vad tror du att samhället i stort och vetenskapen i synnerhet bör fokusera på kring psykisk ohälsa?– Vetenskapligt är vi på nybörjarstadiet när det gäller förståelsen av hur hjärnan fungerar, samspelet mellan kropp och psyke, som förstås blir ännu mer komplext i vårt moderna samhälle. Mycket kan förbättras inom sjukvården – även om många gör ett fantastiskt jobb. Politiskt finns det anledning att göra allvar av nollvisionen beträffande självmord, från 2008, säger Niklas Ekdal.
Även Pia Minati hedras för sitt arbete med att uppmärksamma psykisk ohälsa. I boken ”Vem som helst med inte Magdalena” (2016) berättar hon om dottern Magdalenas självmord. Dottern var läkarstudent vid Linköpings universitet när hon 2004 begick självmord efter en kortare tids depression.
– Det är oerhört stort hedrande för mig, säger Pia Minati. Det är också känslomässigt speciellt att få en doktorstitel vid Linköpings universitet. Jag hoppas att det kan synliggöra den psykiska ohälsan med självmord. Det kan drabba vem som helst. Jag vill att man ska våga tala om psykisk ohälsa. Vi har fysisk hälsa på skolschemat med idrotten. Men det kanske behövs psykisk hälsa också, säger Pia Minati.
Margareth Sandström och Peter de Wit utses till filosofie hedersdoktorer. De är kända och uppskattade både i Sverige och internationellt för sin nyskapande smyckestillverkning. De är baserade i Linköping och har arbetat tillsammans i över 40 år. Till filosofie hedersdoktor utses även schweiziska språkforskaren Lorenza Mondada som länge samarbetat med LiU. Hon är världsledande inom forskning kring det ömsesidiga förhållandet mellan språk, kropp och omgivning i mänskligt samspel och handlande.
Jan Carlsson, vd för Autoliv AB, utses till hedersdoktor för insatser inom industriell forskning och utveckling. Linköpings universitet beskriver att han har bidragit till att Sverige nått en ledande position inom trafiksäkerhet. Det har också inneburit samarbete med forskning och utbildning vid LiU. Jan Carlsson studerade till civilingenjör i teknisk fysik i Linköping.