Hans uppfinning drar in stora pengar

395 025 kronor, så mycket pengar har en handske som ska underlätta vid dataspelande samlat in inom loppet av en vecka. Oskar Ödmark, studerande på Linköpings universitet, ligger bakom projektet.

Den senaste prototypen är i dag utlånad till Red bull i Los Angeles som har många spelare som lider av skador inom E-sporten.

Den senaste prototypen är i dag utlånad till Red bull i Los Angeles som har många spelare som lider av skador inom E-sporten.

Foto: Flashe gaming group

Linköping2018-12-09 17:00

Handsken är inte helt färdigställd än, än så länge finns en prototyp och en idé om hur den slutligen kommer att se ut och fungera när den når en möjlig köpare. Idén formulerades på en hemsida som heter kickstarter, där folk kan investera i projekt. Snart tog det full fart på insamlarsiffrorna – på mindre än 24 timmar hade kampanjen nått 100 000 insamlade kronor, vilket också var målet för att handsken över huvud taget skulle bli verklighet.

– Det var lite chockerande, samtidigt som det var superkul att intresset var så stort, däremot trodde jag att det skulle börja stanna av och hålla sig där men sedan tickade det på med nästan 100 000 per dag. Jag blir chockad varje gång jag går in och kollar, säger Oskar Ödmark, som är skaparen bakom Flashe gaming glove.

Han har själv upplevt mycket problem när han har spelat dataspel och 2014 ådrog han sig en skada i axeln som resulterade i att han inte kunde spela under en längre period och fick göra rehabövningar i två års tid. Detta ledde till att Oskar Ödmark började fundera på hur detta problem kunde undvikas. Det ledde i sin tur till att den första prototypen av handsken skapades 2017. Ett drygt år senare har 650 personer investerat i projektet och nästan 400 000 kronor samlats in, siffror som kan tänkas att stiga då kampanjen pågår i 18 dagar till.

– Handsken kan framförallt hjälpa till att förhindra belastningsskador som är ett allt större problem. Vissa 20-åringar tvingas sluta spela eftersom de upplever för stora smärtor, säger han.

Handsken är skapad med dataspelande i åtanke, för att både minska friktionen och skapa mer precisa rörelser vid spelandet. Men Oskar Ödmark tänker sig att behovet kan vara större än så. Många av de som har uppvisat intresse för produkten är personer som sitter på kontor och fått liknande problem som skaparen bakom handsken själv upplevde.

– Tekniskt sett skulle alla som sitter vid en dator under längre perioder kunna dra nytta av denna handske, säger han.

I dag finns det en del produkter med liknande ändamål, exempelvis finns det gelédynor som handleden kan vila på. Oskar Ödmark testade många av dessa när han i början upplevde problem men enligt honom hjälpte de inte.

– Många av de intresserade har liksom jag testat lite av de produkter som finns där ute i dag.

Handsken består av en hård yta av teflon som täcker underarmen, för att minska friktionen mellan armen och underlaget. Och en slags ramp som handleden vilar på för att handleden inte ska behöva vara böjd hela tiden, utan istället få en rakare vinkel. Sedan finns också ett slags stöd för handledens rörelse i sidled, för att den ska ske i en mer rak linje. Slutligen är också tanken att en kompressionsärm ska användas under handsken, liknande de som exempelvis professionella basketspelare använder i dag. Handsken sträcker sig från handleden och nästan hela vägen upp mot armbågen.

– Hela armen blir som en enda enhet som rör sig med mindre friktion över skrivbordsytan, visserligen kan den upplevas som klumpig men många som har upplevt problem tycker nog att man skulle kunna göra vad som helst för att det ska bli bättre, säger Oskar Ödmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!