Vi träffar den unga ingenjören utanför Repfabriken i Ebbepark. På fasaden står det Maxar, företaget där Tim jobbar nu och där han jobbade när han skrev sitt examensarbete. Tim är lite nervös, men ändå stolt.
Hur kändes det när du fick reda på att du vann?
– Det var alldeles oväntat. Jag visste att jag var nominerad, men sedan hade jag inte hört någonting. Sedan ringde Sveriges Ingenjörer och sa att jag hade vunnit. Det var en konstig känsla. Jag var väldigt glad, men jag fattade det knappt i början.
Pristagaren, som är uppvuxen utanför Nyköping, flyttade till Linköping för sex år sedan för att studera datorteknik. Under utbildningens sista år skrev han, parallellt med jobbet på Maxar, det examensarbete som utsetts till årets bästa på landets civilingenjörsutbildningar och därmed belönas med Lilla Polhemspriset.
Vad går ditt examensarbete ut på?
– Tittar man på en karta i mobilen ser man oftast en platt, tråkig 2D-karta, förutom i vissa städer där kan man se en 3D-karta. I de 2D-kartorna kan man inte se så mycket information. Mitt arbete gick ut på att göra bilderna bättre genom artificiell intelligens och maskininlärning.
Tim är bland de första som gjort 3D-kartor på satellitbilder. "Det görs redan, men det går att göra ännu bättre", säger han om det unika i jobbet.
– Det är roligt att få en uppfattning om ett ställe man inte varit på innan.
Förutom diplom får Tim 50 000 kronor som han ännu inte bestämt hur de ska spenderas.