Han utreder brotten som sker på Snapchat

En stor del av Linköpings drogförsäljning sker via sociala medier. Men för att en utredning ska inledas måste en anmälan finnas.
"Vi har inte förmåga att dolt patrullera på nätet lokalt här i länet", säger utredaren Martin Hedberg.

Martin Hedberg arbetar med att utreda ungdomsbrottslighet och tipsar om hur man som förälder ska förhindra att ens barn brukar droger. "Som förälder kan man upplysa sitt barn om att polisen faktiskt får ta urinprov även på barn under 15 även om man inte är straffmyndig då. Det gör vi faktiskt ibland då och då", säger han.

Martin Hedberg arbetar med att utreda ungdomsbrottslighet och tipsar om hur man som förälder ska förhindra att ens barn brukar droger. "Som förälder kan man upplysa sitt barn om att polisen faktiskt får ta urinprov även på barn under 15 även om man inte är straffmyndig då. Det gör vi faktiskt ibland då och då", säger han.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-04-18 05:00

Correns granskning av droger på sociala medier visar att det är enkelt att köpa droger via Snapchat. På mindre än en timme får vi kontakt med flera langare som erbjuder den populära drogen 3-cmc som ofta kallas för kristall. Martin Hedberg, utredare för ungdomsbrott, och Jessica Ljung, gruppchef för områdespolisen i Linköping, vittnar båda om en explosionsartad ökning av drogen de senaste två åren.

– Östergötland sticker ut när det gäller kristall. Det finns en överrepresentation här i förhållande till övriga landet. Utifrån de många beslag vi gör kan man dra slutsatsen att det finns någon eller några som gör det mer tillgängligt här, säger Jessica Ljung. 

Martin Hedberg fortsätter:

– Cannabis är fortfarande den drog som dominerar, men på en andraplats kommer definitivt kristall i just ungdomskretsar.

Som utredare för ungdomsbrott går en stor del av Martin Hedbergs arbete ut på att hitta bevismaterial via sociala medier. Han kan därför bekräfta att mycket försäljning av både droger och alkohol sker via Snapchat. I skrivande stund är han och kollegorna i slutfasen av två stora förundersökningar om grovt brott mot alkohollagen.

– I båda fallen handlar det om Snapchatkonton där vi identifierat personer som sålt alkohol och där ungdomar varit köpare.

När polisen vill få ut uppgifter från Snapchat skickas en efterfrågan via polisens Nationella operativa avdelning. Polisen kan i bästa fall få ut vem som står bakom ett specifikt konto, men kan inte få ta del av innehåll och meddelanden. Sådant sparas inte av Snapchat.

Det låter svårjobbat?

– På ett sätt är det svårt, men samtidigt finns det sätt att ta sig framåt på i dag som kanske inte fanns förr. Allt som sker på nätet lämnar digitala spår efter sig. Ett exempel: Om man får fram att ett snapchatkonto tillhör en misstänkt person kan man därefter kolla personens kontohistorik. Sådana här affärer betalas ofta med Swish. Ofta får man gå i flera led för att komma vidare med ett ärende, säger Martin Hedberg.

Varken Martin Hedberg eller Jessica Ljung vill uttala sig om hur polisen arbetar när det kommer till kartläggning och eget informationsinhämtande på internet. Men enligt Martin Hedberg går utredningsarbetet på lokal nivå främst ut på att utreda befintliga anmälningar. Att på eget bevåg leta efter misstänkta konton på Snapchat ingår inte i arbetsuppgiften

– Den formen av internetspaning sker i så fall på nationell nivå.

Vår upplevelse är att de här personerna är orädda. Är man inte rädd för att polisen finns på de här plattformarna?

– Polisen kan internetspana, men internet är väldigt, väldigt stort.

Men man genomför alltså ingen sådan spaning lokalt?

– Nej, vi har ingen möjlighet att dolt patrullera på nätet.

Under arbetet med Correns granskning erbjuds vi att köpa både cannabis och kristall i små mängder för 500 kronor och uppåt. Enligt Martin Hedberg är det vanligt att ungdomar går ihop och lägger lite pengar var för att köpa alkohol och droger. 

– Särskilt vid alkoholköp går ofta flera tonåringar ihop och lägger en 50-lapp för att köpa då och då.

– Vi ser ju i vissa fall hur narkotikamissbruk leder till andra brott. Man begår rån eller butiksstölder för att finansiera sitt bruk, säger Jessica Ljung.

Hur vet jag som förälder att mitt barn använder eller säljer droger?

– Var uppmärksam på kontanter och kontrollera swishhändelserna. Ofta är ungdomar inte värst försiktiga när de köper narkotika första gången och swishar ofta langaren. När man sedan får sin egen kran och köper större mängder är det alltid kontanter som gäller, säger Jessica Ljung.

Martin Hedbergs tips är att vara uppmärksam hemma:

– Finns det saker i ungdomens rum som redline-påsar (zip-påsar) till exempel? Om ditt barn plötsligt har mycket kontanter och dyra kläder som du inte köpt, kan det vara ett tecken på att ditt barn börjat sälja. Och tvärtom, börjar ungdomen plötsligt tappa bort sin dyra jacka, ja, då kanske det är läge att fundera på varför jackan är borta.

De är båda överens om att en nyckel är att ha insyn i vad ungdomarna gör på sociala medier. 

Det låter svårt …

– Jättesvårt. Men våga ställ frågor, lägg dig i och var “jobbig”. Känslan av att du som förälder kanske har koll är ofta avskräckande, säger Jessica Ljung.

Föräldraskolan

Polisen har tagit fram konkret utbildningsmaterial till föräldrar. Här finns en hel del som förälder behöver veta om ungdomar och narkotika: allt från slanguttryck, misstänkt beteende och fakta om olika preparat.

Materialet finns på flera språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!