Intresset för kartor blev en affärsidé

Redan som liten var Lars Hindrum fascinerad av kartböcker. Nu säljer han historiska kartor från hela Sverige hemifrån villan i Ljungsbro.

Lars Hindrum tar fram historiska kartor. Landskapskartan över Östergötland på väggen är från slutet av 1600-talet hör till favoriterna.

Lars Hindrum tar fram historiska kartor. Landskapskartan över Östergötland på väggen är från slutet av 1600-talet hör till favoriterna.

Foto: Ann-Charlotte Irhede

Linköping2022-01-22 13:30

– Jag är glad att jag hittat ett sätt att förena mina stora intressen – geografi och historia, säger han och visar vägen till sitt lilla hemmakontor.

Där finns en stor kopiator och en laptop. Allt som behövs för att på beställning ta fram kartor i olika storlekar och trycka ut dem på kvalitetspapper. Underlagen hämtar Lars Hindrum från lantmäteriet.

– De har ett enormt arkiv med historisk kartor som är både fritt tillgängliga och digitaliserade. Hur liten en by än är så finns det en karta.

– Jag laddar ner dem och snyggar till dem lite bara, förklarar han

Än så länge är hans nystartade företag Historiehemmet mer en hobby än en inkomstkälla. Han är lärare i botten och arbetar sedan flera år som projektledare på Ung Företagsamhet Östergötland.

Under pandemin blev det många inställda möten och mer tid hemma. Och det var då som Lars Hindrum fick idén att trycka och sälja historiska kartor. 

– Som barn fick jag flaggböcker och atlaser som jag bokstavligen bläddrade sönder. Till och med kartorna i telefonkatalogen var spännande, berättar han leende.

Och intresset har hängt med genom åren.

Men vad är det då som är så fascinerande med gamla kartor? 

– Det är ju ett stycke lokalhistoria. Ofta finns det spännande faktauppgifter om invånarantal och annat. Men de är också ofta väldigt snygga.

Lars Hirdrums favoritepok är runt sekelskiftet 1600–1700.

– Kartorna från den tiden är fint handmålade, ofta i vackra färger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!