Hans anställda får lära sig på plats

Ingen är expert på sina arbetsuppgifter första dagen på jobbet. IT-bolaget Skymaker tänker förändra beställningsbranschen inom tillverknings- och byggindustrin. Men ingenjörerna måste lära sig mycket på plats.

Laserskärning är en typisk produkt som går att automatisera redan vid kundens beställning.

Laserskärning är en typisk produkt som går att automatisera redan vid kundens beställning.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-02-26 08:00

– En modern robot bryr sig idag inte om den tillverkar en enstaka produkt eller om den serietillverkar tusen likadana. Det måste vi tänka på i framtiden. Med vår molntjänst och våra dynamiska produkter kan kunden helt själv lägga en beställning på till exempel en enda unik kakelplatta med ett personligt mönster, eller kanske ett tyg. Det kommer att pressa ned priserna och flytta hem tillverkningen till Sverige, förklarar vd:n och grundaren Kristofer Skyttner.

Deras väg till framgång är en egenutvecklad molntjänst för CAD-teknik som automatiserat kan ta emot kundanpassade beställningar i e-handeln. Skymaker har vuxit från enmansföretag till sex anställda sedan starten för fem år sedan. I höstas anställde Kristofer Skyttner tre personer. Nu har de kontakter med flera större bolag och behöver växa ytterligare. Deras verktyg används bland annat av den prisbelönta Värnamofabriken Garantell som nyligen tog hem första pris för Sveriges smartaste industri.

– Det spelar faktiskt ingen roll vad det står på cv:t. Vi anställer ingenjörer som har ett logiskt tänkande och kan lära sig att använda programmeringskod som ett verktyg. Kodning fungerar lite som att kunna engelska när man reser i världen. Kan du bara lite kodning så kommer du ganska långt, säger han.

Enligt Skyttner är det många arbetsgivare som tror att man måste ha en dataingenjör för att jobba med kod.

– Lite hårt uttryckt, men om man ber en systemutvecklare att automatisera en maskin så finns det risk att den personen utvecklar ett helt nytt språk till maskinen, för det är vad de är experter på att göra. Men det är väldigt ofta inte det man behöver i dag. Det finns ofta redan bra språk och system. Om man däremot kan kombinera kod med fler roller, exempelvis design- och utvecklingsuppgifter så kan man ofta komma snabbare fram. Därför är det onödigt att låsa sig vid att man behöver systemutvecklare till allt som har med kod att göra, säger Kristofer Skyttner.

Företaget jobbar mycket med tillverkande maskiner och köper i dagarna in en helt ny laserskärare. Inte för att massproducera utan mer för att förstå och utveckla verktygen. Ingenjören Alexander Nilsson avslutade sin utbildning i våras. Det var inte svårt att få erbjudanden om jobb. Men han fastnade för Skymaker.

– Jag fick utbildning i början, och fick flera uppgifter som inte var skarpa. Nu, efter cirka ett halvår, känner jag mig nog ganska säker på mitt jobb här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!