Läkarstudenten Hanna Rehnström har fått en julklapp som slår allt.
– Det är helt galet alltsammans och lite svårt att ta in, säger en själaglad Hanna. Någonstans därute, i Sverige eller världen, vandrar det omkring nästan som en tvilling till mig, med mitt DNA.
För ett år sedan satt några klasskamrater på läkarprogrammet och diskuterade vilka register man kan anmäla sig till, förutom donationsregistret och att lämna blod. Tobiasregistret, föreslog Tim Lundgren, som senare skulle bli Hannas pojkvän.
Via det registret kan friska människor donera blodstamceller som kan rädda livet på människor med leukemi, blodcancer, och andra blodsjukdomar.
Sagt och gjort. Hanna beställde ett testkitt, ett kuvert och två tops, topsade sig själv på munnens insidor och skickade tillbaka proven.
Därefter genomgick hon en rigorös läkarundersökning. Mängder av prover togs för att utesluta eventuella genetiska sjukdomar och för att helt kunna friskförklara Hanna.
– Världens bästa läkarundersökning, kan man säga, ler Hanna.
I april hörde Tobiasregistret av sig och meddelade att de hade en svårt sjuk patient vars blodstamceller matchade Hannas med 100 procent.
Att de stämmer överens helt är väldigt viktigt.
– Om inte kommer de nya stamcellerna att attackera den sjukes kropp, som kan leda till allvarliga komplikationer och i värsta fall att patienten avlider, förklarar Hanna.
Vid en vanlig blodtransfusion handlar det om de röda blodkropparna, vid stamcellsdonation om de vita. För att stimulera produktionen av de vita blodstamcellerna och få dem att frigöras från Hannas benmärg fick hon ta några sprutor.
Det var varken krångligt eller smärtsamt.
– Jag fick höra från början att man alltid har rätt att backa ur utan att uppge anledning till det, men att jag skulle veta att om det gått så långt att patientens egna benmärg fasats ut så skulle patienten dö på grund av uteblivet immunförsvar.
Att backa fanns inte på kartan. Tvärtom blev Hanna triggad. Nu var något riktigt stort på gång. Skulle hon verkligen kunna vara med och göra livsavgörande skillnad för en annan människa?
Under fem timmar utgjorde Hannas kropp ett eget litet kretslopp på Universitetssjukhuset. I ena armvecket hämtades blodet ut för att sedan genomgå en sorts centrifug där en del av de frigjorda vita blodstamcellerna togs omhand, i andra armvecket fick hon sitt blod tillbaka.
– Det var inte alls plågsamt. Min pojkvän Tim hälsade på, jag åt en smörgås, drack kaffe och såg filmen Nyckeln till frihet.
I detta kretslopp fylldes sakta en blodpåse med nyckeln till en annan människas eventuella överlevnad, Hannas livräddande vita blodkroppar.
Livet rullade där efter på med intensiva läkarstudier.
I höstas mejlade Hanna Tobiasregistret för att se om hon kunde få information om hur donationen fortlöpt.
– Märkligt nog satt jag på en föreläsning om just leukemi när svaret kom i mobilen. Patienten var räddad och friskförklarad. Vilken obeskrivbar känsla!
Hanna vet inte vem hon räddat livet på. Men vetskapen om att någon i världen bär hennes DNA har påverkat henne. Hon är sammanförd med en okänd människa. Vem kan det vara?
– Det varierar hur bilden ser ut i mitt huvud. Det kan vara en svensk, en amerikan eller någon i Sydafrika, registret hjälper människor över hela världen, så jag vet inte. Ibland är "min" patient en 30-årig entreprenörskille, ibland en 55-årig kvinna som längtar efter barnbarn, ibland en ung student som jag själv, som nu äntligen kan fortsätta plugga och kanske uppfylla sin dröm.
Om två år kan Hanna efterforska vem patienten är. Om den personen också vill ha kontakt så kan Tobiasregistret sammanför dem.
Ska du göra det?
– Så klart! Det vore ju fantastiskt att få ett ansikte på den här människan. Om vi inte kan träffas så kanske vi kan skypa.
Hanna har fått den finaste julklapp man kan få och vill gärna skicka ett budskap till andra unga.
– Anmäl er till Tobaisregistret. Eftersom det är en dyr procedur och registret vill kunna ha dig som donator så länge som möjligt måste du vara under 35 år.
Den som blir godtagen får en unik möjlighet att hjälpa en svårt sjuk människa på en personlig nivå.
– Ingen annan än just du kan ju hjälpa den vars blodstamceller är en kopia av dina.
I en tid då gåvor står i centrum – vad större finns att ge?