"Handlar om att ge moroten tid"

Unge stjärnkocken Jonas Alvin siktar på att bli Årets Ekokock. Han ser en utmaning i att höja statusen på årets huvudråvara: moroten.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2016-10-13 05:30

Organisationen Krav införde tävlingen förra året. Tillsammans med fem andra finalister ska Jonas göra upp om titeln i Malmö den 16 november.

Den förutbestämda huvudingrediensen är lokalodlad Kravmärkt morot, samt en ekologisk mjölkprodukt från Arla.

Övriga råvaror är fritt, men ska vara ekologiska och i så stor utsträckning som möjligt Kravmärkta.

Vad blir utmaningen?

– Att se till att moroten verkligen blir huvudingrediensen, som visas mest på tallriken, och inte bara ett tillbehör. Samt att ge den tid.

Ska du ha morot i olika former?

– Ja, basen blir en helbakad morot, men jag ska även servera inlagd morot, picklad och tunt skivad morot samt små, råa morotstärningar för fräschörens skull.

Men det blir väl inte bara morot på tallriken?

– Nej då. Jag ska ha kyckling och kycklinglever också, men mer som smakförstärkare. Därtill blir det gröna linser, och ångad spetskål.

Ett sätt att äta kött som ligger i tiden?

– Ja. I stället för att tänka 200 gram kött tänker jag 120 gram. Det är mer hållbart.

Varje dag erbjuder Stångs en "fokus grönt"-rätt. Berätta!

– Med riktigt bra råvaror och tydliga smaker behöver inte köttet vara dominerande. Då kan det bli rätter där grönsakerna är huvudråvara och toppas med exempelvis skivad fläskkarré.

Hur stort är det att få titeln Årets Ekokock?

– Jättestort. Jag brinner för det närodlade, Krav och mycket grönsaker. Jag har två timmar på mig att ordna sex tallrikar. Nu ska jag köra mycket tidtagning och finslipa detaljer och körschema.

Om du vinner, kan det tänkas att Stångs Magasin serverar din morotsrätt framöver då?

– Det är inget vi har diskuterat, men det går säkert att ordna.

Jonas Alvin

Ålder: 29 år.

Familj: Frun Ella och sonen Tage, 2,5 år.

Bor: Vidingsjö.

Arbete: Kock på Stångs Magasin sedan sommaren 2015.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Vimmerby där han gick restaurangskola. 2006 tog han hem titeln som Årets kockelev. Jobbat på restauranger i Smögen, Göteborg, Stockholm och New York. Senast som köksmästare på ”Speceriet” i Stockholm, nummer åtta på DI:s lista över Sveriges bästa krogar.

Äter gärna: Kalvdillkött.

Äter aldrig: Köpt snabbmat.

Kockförebild: Martin Berg, Mattias Dahlgrens högra hand på Stockholmsrestaurangen med samma namn.

När jag är hungrig och det ska gå snabbt: Äggröra och tomat.

Om sig själv: Passionerad, rak, tydlig. Har ett stort intresse för producenter och råvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om