Han vinner pris som årets Hagdahlskock

Andreas Landén tar hem utmärkelsen Årets Hagdahlskock. "Det är jättekul att bli uppvaktad", säger han.

Krögaren Andreas Landén tar hem utmärkelsen Årets Hagdahlskock för andra gången.

Krögaren Andreas Landén tar hem utmärkelsen Årets Hagdahlskock för andra gången.

Foto: Frida Glenning

Linköping2022-03-15 12:45

Matkreatören fick priset 2016 tillsammans med Henrik Pettersson för sitt arbete i Hagdahls kök. Nu har han vunnit det igen med följande motivering:

”För ett mångårigt entreprenörskap på Linköpings krogscen samt en kreativ matlagning från vad naturen erbjuder, sätter Andreas begreppet ”från Jord till bord” på sin spets och lyfter gastronomin i Östergötland till nationell nivå", skriver Hagdahlsakademien.

– Det är jättekul att bli uppvaktad. Det handlar om att man försöker göra något för matkulturen i Östergötland. Det är ett kvitto på att man är på rätt väg och brinner för det man brinner för, säger Andreas Landén.

Sedan tidigare driver han restaurang Jord och en restaurang ute i det vilda vid namn Pukhult. Efter sommaren öppnar han upp ytterligare ett matställe i Ebbepark.

– Jord är en kvällsrestaurang och det här blir en dagrestaurang. Sen ska vi jobba med ett klimatavtryck för att minska på matsvinn. Vi kommer dessutom att köpa porslin, glas och bestick i second hand-butiker.

Varför tror du att just du vinner priset?

– Det kan vara uppstarten av Jord, ett koncept som inte finns här omkring där man försöker jobba mer hållbart. Vi jobbar bara med hela djur och gör slut på allt. Vi försöker att inte bara plocka russinen ur kakan.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Ett bageri står högt upp på önskelistan. Även ett ställe där man kan odla egna saker, kanske ha egna djur. Vi vill dra strået så långt det går, ha en bonde som odlar allt så att vi blir självförsörjande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!