Han vill förvara ditt vin

Intresset för vin bara ökar och ökar. Det har företaget Cavarosa märkt av – de bygger just sin andra vinkällare i Linköping där privatpersoner kan lagra sina viner.

Plats för dryck. I början av januari hoppas Peter Lannesand på Cavarosa att vinkällaren ska stå klar.

Plats för dryck. I början av januari hoppas Peter Lannesand på Cavarosa att vinkällaren ska stå klar.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-11-26 20:30

Hör du till dem som undrar varför din flaska rioja smakar konstigt när det stått framme och blivit solvarmt på diskbänken? Då har du inte lagrat det rätt. De flesta viner vinner på att lagras några år och framförallt att förvaras under optimala förhållanden. Det kan både öka smakupplevelsen och det faktiska värdet på vinet.

Detta är något företaget Cavarosa tagit fasta på. De håller just nu på att färdigställa sin andra vinkällare i Linköping. Peter Lannesand visar ner i källarlokalen som ligger i anslutning till Hospitalstorget. Just nu håller ett gäng arbetare på att måla lokalen men målet är att kunna öppna i början av januari. Här ska privatpersoner kunna hyra vinfack med plats för 140 flaskor vardera. Källaren kommer när den står klar att innehålla 84 sådana fack.

– Vi har kö till vår första källare i Linköping så därför beslutade vi att bygga ytterligare en. Många som exempelvis flyttar från villor till lägenhet inser att de inte har plats och väljer då att kontakta oss, förklarar Peter Lannesand, vars företag sedan tidigare också har en vinkällare i Västervik.

Själva vinrummet kommer hålla en temperatur på runt 13-14 grader och ha en luftfuktighet på 70 procent, perfekt för att vinerna ska mogna på rätt sätt. Till detta kommer sedan en köks- och matdel som finns tillgänglig för alla kunder och som går att boka för exempelvis vinprovningar. Totalt rör det sig om 80 kvadratmeter

– Vi har också catering där vi kan ordna mat till provningarna om man vill och få en helhetsupplevelse till sitt vin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!