Han vill flytta staketet till Sala

Fantastiskt! Otroligt! Så roligt! ropar Gregor Wroblewski när han får höra att gamla postens staket finns kvar. Det var han som efterlyste det försvunna konstverket.

Det har aldrig varit försvunnet, säger Johan Högquist, här har det stått i 30 år.

Det har aldrig varit försvunnet, säger Johan Högquist, här har det stått i 30 år.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2016-09-14 12:00

– Nu måste jag genast undersöka vad som kan göras! säger Gregor Wroblewski.

Han är jublande glad över att staketet finns kvar.

Hemstaden

Det står i ett förråd på Vallaområdet, och det har det gjort de senaste 30 åren.

– Jag trodde att det skulle ta mycket längre tid att hitta det, om det ens skulle vara möjligt, säger Gregor Wroblewski som är aktiv i Sala konstförening.

– Det här är ju helt fantastiskt!

Han skulle allra helst vilja se att staketet kunde föras till Sala som var konstnärens hemstad.

– Ja, det vore ju roligt om det kunde sättas upp någonstans så att folk kan få se det, säger han. Men jag måste ta upp det med Sala kommun först, med Aguélimuseet och föreningarna i Sala.

– Och så måste jag ju prata med mannen som har tagit hand om staketet! Och med ägaren till staketet, det måste ju fortfarande vara Statens konstråd.

Posten ratade

Det här räcket, eller staketet, tillverkades av Lennart H Lindberg efter att Statens konstråd beställt det till postens huvudkontor i Linköping. Det sattes upp 1967. 1985 gjordes postens fasad om helt och hållet och staketet togs bort.

– Posten ville inte ha det 1985 när de byggde om, berättar byggnadsantikvarien Johan Högquist. Det fanns en tanke att skrota räcket då, men vi hade plats i förrådet på Vallaområdet. Så vi tog emot det. Och här har det stått, sedan dess.

"Jättefint"

Statens konstråd beställde 1 526 konstverk till byggnader med statlig verksamhet genom åren, verk som har satts upp på universitet, ambassader, polisstationer och fängelser. Många av de här myndigheterna har slagits samman, försvunnit eller förändrats, och Statens konstråd gjorde 2008 en inventering av alla de beställda konstverken. En del fanns kvar. Andra, som räcket utanför posten, hade försvunnit.

– Det hade det ju inte alls, säger Johan Högquist. Det stod här hela tiden. Jag tycker att det är jättefint och jag skulle vara glad om det kommer upp någonstans.

J

o

bbade som svetsare

Konstnären Lennart H Lindberg började sin karriär som svetsare på Sala Maskinfabrik under 1930- och 40-talen. Han drabbades av psoriasis och fick rådet att byta yrke. Lindberg studerade på Lena Börjessons Skulpturskola i Stockholm och sedan på Konstfack. Han avled 1979, 68 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om