Han vill avskaffa monarkin

I helgen kan David Örtenvik från Linköping få en plats i Republikanska Föreningens nationella styrelse. Sverige är inte demokratiskt förrän monarkin har avskaffats, anser han.

Republikan. David Örtenvik vill ha mer fokus på frågan om statsskick.

Republikan. David Örtenvik vill ha mer fokus på frågan om statsskick.

Foto:

LINKÖPING2017-04-01 09:27

– Monarkin är en kvarleva från en odemokratisk tid. Jag vill inte säga att Sverige är helt demokratiskt förrän allt från den tiden är avskaffat, säger David Örtenvik.

Den 1 april håller Republikanska Föreningen, med 10 600 medlemmar i landet, sin årliga kongress i Stockholm. David Örtenvik är nominerad till en post som ersättare i den nationella styrelsen och säger att han är ”förväntansfull”. David är idag kontaktperson för föreningens lokalavdelning i Östergötland, en av de mer aktiva lokalavdelningarna.

Varför vill du engagera dig i Republikanska föreningen?

– Sverige som det är nu är inte fullt demokratiskt, säger David Örtenvik.

Republikanska föreningen använder som slogan ”Hjälp till att ta Sverige ur medeltiden” och anser att landets statschef ska utses i demokratiska val utifrån kompetens, inte få rollen i arv för att personen fötts i ”rätt” släkt.

På vilket sätt skulle svenskarna ha det bättre av att leva i en republik?

– För gemene man skulle det kanske inte ha så stor praktiskt betydelse. Det är en principfråga. Vi är väldigt måna om demokrati i alla andra sammanhang, men just här är det tydligen inte lika viktigt.

David Örtenvik tycker att fler borde ställa sig frågan ”Varför har vi över huvudtaget monarki?” istället för att ifrågasätta varför demokratin ska avskaffas.

– Majoriteten av världens monarkier har avskaffats men inte vår, säger han.

Hur kommer det sig, menar ni?

– Frågan drevs på sjuttiotalet men sedan stannade den upp. Varför, är mer en fråga till våra politiker, säger David Örtenvik.

Familjen ärver statschefstiteln

Sedan 1544 är Sverige en arvsmonarki, där en kung eller drottning är landets statschef. Tronföljden regleras i successionsordningen, som tidigare sa att tronen bara kunde ärvas av manliga ättlingar. Kronprinsessan Victoria föddes 1977. År 1980 ändrades successionsordningen så att tronen ärvs av äldsta ättling. Äldre syskon och deras barn har företräde framför yngre syskon och deras barn.

I Sveriges nuvarande regeringsform har statschefen inte verkställande makt. Det har regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!